Kans op dementie kan mogelijk verkleind worden door overdag even de ogen dicht te doen

Wie tussen de middag graag even een uiltje knapt, je hebt groot gelijk. Onderzoekers hebben namelijk een verband gevonden tussen korte dutjes en een groter hersenvolume – een kenmerk van een goede hersengezondheid.

In warme, zuidelijke landen is een kort tukje na de lunch al een vanzelfsprekendheid. En misschien zouden we dat ook wel in Nederland moeten overwegen. Een dutje overdag kan namelijk helpen om je brein gezond te houden en gaat mogelijk zelfs hersenaandoeningen, zoals dementie, tegen, zo betogen onderzoekers in een nieuwe studie.

Studie
In het onderzoek analyseerden wetenschappers gegevens van bijna 380.000 mensen. Eerst keken ze naar 97 DNA-fragmenten om te bepalen of het ‘in iemands genen zit’ om een dutje te doen. “Door naar de genen te kijken, laten we verstorende factoren die gedurende het leven invloed kunnen hebben op het verband tussen dutjes en de gezondheid, buiten beschouwing,” legt onderzoeksleider Valentina Paz uit. Vervolgens vergeleek het team de hersengezondheid en cognitie van ruim 35.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar die inderdaad ‘geprogrammeerd’ bleken om een tukje te doen, met die van mensen die deze genetische varianten niet hadden.

Groter hersenvolume
De studie leidt tot een interessante ontdekking. Want de mensen die regelmatig een uitje knapten, bleken over een groter hersenvolume te beschikken. “Onze studie wijst op een oorzakelijk verband tussen middagdutjes en een groter hersenvolume,” aldus Paz. Het hebben van een groot hersenvolume is heel gunstig. Dit wordt namelijk in verband gebracht met een goede hersengezondheid. Bovendien is het gekoppeld aan een lager risico op dementie en andere ziekten. Het team schat het gemiddelde verschil tussen het hersenvolume van mensen die dutjes doen en mensen die dat niet doen, gelijk aan een veroudering van 2,6 tot 6,5 jaar.

Dementie
Het betekent dat een middagdutje dus kan helpen om de kans op dementie te verkleinen. En dat is goed nieuws. Dementie is namelijk een slopende ziekte, waar steeds meer mensen door worden getroffen. Door de vergrijzing verdubbelt het aantal mensen met dementie van 290.000 naar meer dan een half miljoen in 2040, zo voorspellen wetenschappers zelfs. Gelukkig kun je wel verschillende dingen doen om de kans op deze akelige aandoening te verkleinen. Naast een middagdutje zou namelijk ook een druk sociaal leven, voldoende lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon zoden aan de dijk kunnen zetten.

Kortom, de onderzoekers stellen dat een middagdutje kan helpen om je hersenen gezond te houden. Dat komt omdat het de snelheid waarmee onze hersenen krimpen naarmate we ouder worden, vertraagt. “Onze bevindingen suggereren dat korte middagdutjes voor sommige mensen uitkomst kunnen bieden,” zegt onderzoeker Victoria Garfield. “Het kan zorgen voor een betere hersengezondheid naarmate we verouderen.”

Geen verrassing
De bevindingen komen overigens niet helemaal als een verrassing. Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat dutjes cognitieve voordelen bieden. Zo is al eens aangetoond dat mensen in de uren na hun tukje beter presteren in cognitieve tests.

Duur
Hoe lang je precies je ogen dicht moet doen? Helaas hebben de onderzoekers geen informatie verzameld over de duur van het middagdutje, en dus weten we het antwoord op die vraag eigenlijk niet. Eerdere studies hebben echter gesuggereerd dat een kort tukje van minder dan 30 minuten al wonderen verricht. Daarnaast luidt het advies om wat vroeger op de dag je uiltje te knappen. Op die manier verstoort het je nachtrust namelijk niet.

Al met al hebben de onderzoekers aangetoond dat je je echt niet bezwaard hoeft te voelen als jij tussen de middag even kort je bed in duikt. Het is juist heel goed voor je! “Ik hoop dat deze studie, die duidelijke gezondheidsvoordelen van korte dutjes laat zien, helpt om het stigma dat nog steeds rond middagdutjes bestaat, te verminderen,” besluit Garfield.

Bronmateriaal

"Regular napping linked to larger brain volume" - University College London
Afbeelding bovenaan dit artikel: Monkey Business Images (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd