Hoe langer het geleden is dat je gevaccineerd bent, hoe groter de kans dat je besmet raakt. Een derde boosterprik is daarom waarschijnlijk geen overbodige luxe.
Mensen die beide dosissen van het Pfizer-vaccin hebben gekregen, lopen vanaf drie maanden na de tweede prik steeds meer kans om besmet te raken. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek. De resultaten bevestigen dat de bescherming van het coronavaccin na verloop van tijd afneemt. En dus is een boosterprik waarschijnlijk geen overbodige luxe.
Israël
De studie werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van Leumit Health Services in Israël. Israël was één van de eerste landen ter wereld dat vorig jaar december een grootschalige COVID-19-vaccinatiecampagne uitrolde. Maar ondertussen nemen ook in dit land de infecties weer toe. Sinds afgelopen juni is er met name een heropleving van het aantal coronabesmettingen te zien. En overigens daar niet alleen. Over de hele wereld hebben grootschalige vaccinatiecampagnes de verspreiding van het virus enige tijd onder controle gehouden. Maar zelfs in landen met hoge vaccinatiegraden, treden er momenteel weer doorbraakinfecties op.
Afname bescherming
Wetenschappers vermoeden dat deze doorbraakinfecties te wijten zijn aan een geleidelijke afname van de bescherming van het coronavaccin. Om dit verder te bestuderen, onderzochten wetenschappers de uitslag van coronatests van ruim 80.000, met Pfizer gevaccineerde volwassenen. Het team ontdekte dat het aantal positieve testuitslagen toenam naarmate er meer tijd verstreken was na de tweede prik. Zo testte slechts 1,3 procent van de deelnemers die tussen de 21 en 89 dagen geleden hun tweede dosis hadden ontvangen, positief. Dit percentage nam vervolgens toe tot 2,4 procent na 90-119 dagen, 4,6 procent na 120-149 dagen, 10,3 procent na 150-179 dagen en 15,5 procent na 180 dagen of meer.
Vergeleken met de eerste 90 dagen na de tweede dosis, was het infectierisico 2,37 keer hoger na 90-119 dagen; 2,66 keer hoger na 120-149 dagen; 2,82 maal hoger na 150-179 dagen en 2,82 maal hoger na 180 dagen of meer.
Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten erop dat de kans op coronabesmetting ongeveer 90 dagen na de tweede coronaprik langzaam maar zeker begint toe te nemen. Dit neemt overigens niet weg dat het Pfizer-vaccin uitstekende bescherming bood in de eerste weken na vaccinatie, zo benadrukken de onderzoekers. Wel betekenen de bevindingen dat de bescherming van het vaccin voor sommige personen na verloop van tijd afneemt.
Beperkingen
De onderzoekers erkennen enkele beperkingen van hun studie. Zo kunnen ze niet uitsluiten dat andere ongemeten factoren – zoals de grootte van het huishouden, de bevolkingsdichtheid of de virusstam – mogelijk ook invloed op de resultaten hebben gehad. De studie is echter wel uitgevoerd onder een groot aantal mensen die allemaal hetzelfde vaccin hebben gekregen. Hierdoor waren de onderzoekers in staat om een gedetailleerde analyse uit te voeren, wat suggereert dat de resultaten robuust zijn.
Al met al stellen de onderzoekers dat een boosterprik mogelijk geen overbodige luxe is. Deze boostervaccinatie is bedoeld als oppepper die de werking van de eerste vaccinatieserie kan verbeteren. De toekomst zal vervolgens uit moeten wijzen of zo’n derde prik voldoende is of dat het nodig is om de booster regelmatig – bijvoorbeeld jaarlijks – toe te gaan dienen.