‘Kans op asteroïde-inslag in 2040 is zeer klein’

Astronomen verwachten dat asteroïde 2011 AG5 de aarde in 2040 veilig passeert en niet gaat raken. Ze baseren dat vermoeden op de laatste onderzoeksresultaten en analyses.

De asteroïde werd in 2011 ontdekt en is met een breedte van 140 meter vrij groot. Kort na de ontdekking werd de asteroïde bestempeld met een 1 op de schaal van Torino. Met deze schaal wordt het risico dat een asteroïde voor de aarde met zich meebrengt, inzichtelijk gemaakt. De schaal van Torino kent tien niveaus, waarbij nul staat voor: geen enkel gevaar. Eén wil zeggen dat een botsing met aarde zeer onwaarschijnlijk is, maar dat deze niet kan worden uitgesloten. In het geval van 2011 AG5 was er toch nog een kans van 1 op 625 dat deze de aarde zou raken.

Onderzoek
Met een 1 op de schaal van Torino was 2011 AG5 natuurlijk wel de moeite van het onderzoeken waard. En dus werd in februari besloten een groep astronomen opdracht te geven de asteroïde nader te bestuderen. De voorlopige onderzoeksresultaten zijn tijdens een door NASA georganiseerde workshop door onderzoekers besproken. Hun conclusie? De kans dat 2011 AG5 de aarde raakt, is wel heel erg klein.

Goede vraag

Wat zijn de gevaarlijkste asteroïden van dit moment? Bekijk ze hier!

Sleutelgat
De astronomen verwachten in 2023 een veel beter beeld van 2011 AG5 te kunnen krijgen. In 2023 bevindt deze zich nog maar 1,8 miljoen kilometer van de aarde. Als deze zich dan door een ‘sleutelgat’ heen beweegt, kan dat in 2040 leiden tot een botsing met de aarde. Een ‘sleutelgat’ in de ruimte is een gebied waar de zwaartekracht ervoor kan zorgen dat de baan van de asteroïde verandert. In dit geval is het ‘sleutelgat’ echter slechts 365 kilometer breed. Als de asteroïde het ‘sleutelgat’ mist, is ook de inslag in 2040 van de baan.

Blijven onderzoeken
Op basis van de berekeningen stellen de onderzoekers nu dat de kans op een inslag zeer klein is. Maar ze houden nog een slag om de arm. Want er moet nog meer onderzoek naar 2011 AG5 worden gedaan. “Hoewel we het er over eens zijn dat er slechts een heel kleine kans is dat we te maken hebben met een scenario waarin deze asteroïde echt inslaat, zullen we nog steeds waakzaam moeten zijn en klaar moeten staan om actie te ondernemen als meer observaties erop wijzen dat dat nodig is,” benadrukt onderzoeker Lindley Johnson. Waarnemingen die tussen 2013 en 2016 worden gedaan, kunnen er nog voor zorgen dat de kansen op een inslag iets stijgen.

Als de asteroïde op aarde inslaat, zorgt deze waarschijnlijk in een gebied dat zeker 160 kilometer breed is, voor problemen. Maar zelfs als in de komende jaren blijkt dat de asteroïde een gevaar voor de aarde vormt, is nog niet alles verloren. We hebben dan namelijk nog voldoende tijd om maatregelen te treffen en te proberen de baan van de asteroïde te veranderen.

Bronmateriaal

"NASA Releases Workshop Data and Findings on Asteroid 2011 AG5" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd