Kans is 99,996% dat donkere energie bestaat

Een internationaal team van astronomen beweert dat donkere energie bestaat. Uit hun onderzoek blijkt dat de kans 99,996% is dat donkere energie voorkomt in het heelal.

Wat is donkere energie?
Donkere energie is de hypothetische energie die verantwoordelijk is voor de versnelling van de uitdijing van het universum. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de uitdijing van het heelal te snel verloopt. Er moet dus ‘iets’ zijn wat continu benzine in de brandstoftank gooit. Dit is waarschijnlijk donkere energie.

Waarschijnlijk bestaat 73% van de dichtheid van het heelal uit donkere energie. Toch is donkere energie niet te detecteren. Dit komt doordat donkere energie zich gedraagt alsof het negatieve zwaartekracht uitoefent. Negatieve zwaartekracht houdt materie niet bij elkaar, maar stoot het juist af. Hierdoor is donkere energie ongrijpbaar voor wetenschappers.

Bijna ongrijpbaar. Wetenschappers van de universiteit van Munchen en de universiteit van Portsmouth bestudeerden verre supernova-explosies. Uit deze observaties blijkt dat het heelal versneld uitdijt en dat dit hoogstwaarschijnlijk komt door donkere energie.

Sachs-Wolfe-effect
De wetenschappers maakten tijdens het onderzoek gebruik van het Sachs-Wolfe-effect. In 1967 stelden onderzoekers Rainer Sachs en Arthur Wolfe dat het licht van de kosmische achtergrondstraling iets blauwer wordt, wanneer het door zwaartekrachtsvelden van materie reist. Het resultaat: gravitationele roodverschuiving.

In 1996 tilden wetenschappers deze theorie naar een hoger niveau. Robert Crittenden en Neil Turok suggereerden dat astronomen konden kijken naar veranderingen in het energie van licht, namelijk door de temperatuur van de straling te vergelijken met kaarten van sterrenstelsels in het lokale universum. Stel, er zou geen donkere energie bestaan, dan zou er geen verband zijn tussen de twee kaarten. Stel, er zou wel donkere energie bestaan, dan versterken lokale sterrenstelsels fotonen van de kosmische achtergrondstraling.

In 2003 vonden wetenschappers inderdaad een correlatie, alleen was het verschil te klein om donkere energie te kronen als de verantwoordelijke. Wetenschappers lieten het onderbuikgevoel niet los en besloten om verder te graven.

Wist u dat…

Verhoogde correlatie
Nu heeft een team van astronomen opnieuw de argumenten bekeken. Ook zijn er verbeterde kaarten gebruikt om de analyse uit te voeren. Daaruit blijkt dat er sprake is van een verhoogde correlatie, waardoor de kans dat donkere energie bestaat nu 99,996% is.

Door deze ontdekking leren we meer over hoe het heelal werkt. Blijkbaar is ‘gewone’ materie – waaruit wij, onze aarde en ons sterrenstelsel uit bestaan – niet zo heel gewoon. Slechts vier procent van het heelal bestaat uit gewone materie. Donkere energie is nog steeds ongrijpbaar, want we weten nog weinig over deze mysterieuze kracht. Maar met dank aan de Britse en Duitse wetenschappers wordt het beeld ieder jaar beter ingekleurd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd