Kankerpatiënt moet in beweging blijven

Rust houden tijdens de behandeling van kanker? Dat is een ouderwets advies, zo stellen onderzoekers.

Patiënten die behandeld worden vanwege kanker zouden elke week 2,5 uur moeten bewegen. Beweging verkleint niet alleen de kans dat mensen aan kanker sterven, maar beperkt ook de bijwerkingen van de behandeling.

Moe
Zo hebben kankerpatiënten die zeker 150 minuten per week bewegen minder last van gewichtstoename en vermoeidheid. Overigens geldt dat niet in alle gevallen: tijdens sommige behandelingen is rust houden verstandiger.

WIST U DAT…

…allergieën mogelijk beschermen tegen kanker?

Procenten
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat sporten veel fijne bijwerkingen heeft. Zo verkleint het de kans dat borstkanker terugkomt tot wel veertig procent. De kans dat mensen aan prostaatkanker bezwijken is tot wel 30 procent kleiner als zij bewegen. Voor mensen met darmkanker is dat vijftig procent, zodra ze wekelijks zes uur bewegen.

Wandelen
Wanneer de onderzoekers het over bewegen hebben, dan bedoelen ze niet per definitie een heel zwaar trainingsprogramma. Een korte wandeling, even zwemmen of in de tuin werken: het telt allemaal.

Experts benadrukken dat elke patiënt met kanker weer anders is en andere behoeften heeft. Ze adviseren dan ook om altijd met de behandelend arts te overleggen of beweging ook in specifieke gevallen aan te raden is.

Bronmateriaal

"Exercise should be 'standard part of cancer care'" - BBC.co.uk
Bovenstaande foto is gemaakt door DieselDemon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd