Wetenschappers hebben ontdekt dat kankercellen beter te bestrijden zijn, als we deze cellen uit hun slaap houden. Medicijnen tegen kanker zijn dan effectiever en de kans dat kanker terugkomt is kleiner.
Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Pittsburg in het blad Cancer Research. Ze tonen in hun paper aan dat het mogelijk is om kankercellen uit hun slaap te houden.
Slapen
Kankercellen kunnen een tijdje inactief worden, ze bevinden zich dan in een soort slaapstand. En dat is een probleem, want medicijnen tegen kanker vernietigen deze slapende cellen vaak niet. Hierdoor kunnen deze cellen na verloop van tijd weer voor problemen gaan zorgen. “Succesvolle therapieën tegen kanker worden vaak gehinderd door slapende tumorcellen, omdat deze cellen levensvatbaar blijven en een reservoir vormen van waaruit een tumor weer verder kan groeien,” legt onderzoeker Anette Duensing uit. Duensing en haar collega’s ontdekten echter dat het mogelijk is om kankercellen uit hun slaap te houden door verschillende eiwitten die een kankercel nodig heeft om te gaan slapen, te verstoren.
Zeldzame tumoren
De onderzoekers deden hun ontdekking toen ze zeldzame tumoren in het maagdarmkanaal bestudeerden. Deze tumoren worden veroorzaakt door één genmutatie. Dat betekent dat deze vorm van kanker heel gericht kan worden aangepakt. Deze vorm van kanker wordt niet bestreden met chemotherapie (een therapie die alle snel delende cellen doodt), maar met een therapie die specifieke moleculen die nodig zijn voor de groei van tumoren, verstoort. De therapie werkt in het begin vaak prima, maar na verloop van tijd worden de kankercellen resistent. Artsen slagen er dan ook maar zelden in om met de kanker met deze vorm van therapie helemaal en voorgoed te laten verdwijnen.
Maar er is nog een reden waarom de therapie maar beperkt werkt: het medicijn brengt kankercellen in slaap. De onderzoekers besloten te kijken wat er gebeurde als het medicijn dat niet deed. Ze verstoorden daarop een aantal eiwitten en voorkwamen zo dat kankercellen in slaap konden vallen. Vervolgens lieten ze het medicijn zijn werk doen. “We waren in staat om een veel groter deel van de kankercellen te doden.”