Kanker kan in 40% van de gevallen voorkomen worden

gezondheid

Het ontstaan van kanker had in 40% van de gevallen voorkomen kunnen worden. Dit beweren wetenschappers naar aanleiding van een Brits kankeronderzoek. De afgelopen vijf jaar leden bijna 600.000 Britten aan kanker, terwijl dit voorkomen had kunnen worden door hun levensstijl aan te passen.

Vooral roken eist veel slachtoffers. De afgelopen vijf jaar kregen 314.000 Britten kanker door (mee)roken. Dit komt neer op twee van de tien Britse kankerpatiënten. Ook alcohol veroorzaakt veel problemen met in totaal 62.800 gevallen. Daarnaast staan een slecht dieet (144.800 kankerpatiënten) en te weinig beweging (ruim 16.000 kankerpatiënten) hoog in de lijst.

Gezonde levensstijl moet goedkoop worden
De onderzoekers vinden dat organisaties en de overheid veranderingen moeten doorvoeren, waardoor meer mensen een gezonde levensstijl proberen na te streven. Een gezonde levensstijl moet ‘goedkoper’ worden, want dan is het toegankelijk voor meer mensen. Dit betekent dat ‘fast food’ duurder moet worden, terwijl het prijskaartje van groente en fruit omlaag gaat. Maar wellicht de belangrijkste motivatie is dat een gezonde levensstijl een leven met vijftien jaar kan verlengen.

Goede voornemens
Ga jij in 2015 stoppen met roken? Of ga je meer bewegen? Wetenschappers adviseren om niet direct ergens aan te beginnen of te stoppen, maar om dit stapje voor stapje te doen. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een e-sigaret kan helpen om de overstap te maken van roken naar niet-roken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd