‘Kanker: 40 procent kan voorkomen worden’

Wereldwijd krijgen elk jaar 12 miljoen mensen te horen dat ze kanker hebben. Veertig procent van hen had de ziekte kunnen voorkomen door zichzelf tegen infecties te beschermen en de levensstijl radicaal om te gooien. Dat concluderen experts van de International Union Against Cancer (UICC).

Het UICC heeft negen infecties op een rijtje gezet die tot kanker kunnen leiden en pleit nu voor het belang van vaccinaties en een verandering van levensstijl. “Als er een aankondiging was dat iemand een geneeswijze voor veertig procent van de kankergevallen heeft dan zou het tamelijk terecht zijn dat er gejubeld wordt,” vertelt de voorzitter van het UICC, David Hill. “Maar we hebben nu de kennis om veertig procent van de kankergevallen te voorkomen. De tragedie is dat we die niet gebruiken.”

Uit het rapport blijkt dat baarmoederhals- en leverkanker – beiden veroorzaakt door infecties – met vaccinaties voorkomen kunnen worden. Het vaccineren zou dan ook topprioriteit moeten zijn. Niet alleen in rijke landen, maar ook in ontwikkelingslanden waar zo’n tachtig procent van het totaal aantal mensen dat baarmoederhalskanker krijgt, woont.

Het UICC wil de aandacht van overheden graag richten op vaccinaties tegen kanker. “Beleidsmakers hebben wereldwijd de kans en de plicht om deze vaccinaties te gebruiken en mensenlevens te redden en hun bevolking te onderwijzen als het gaat om levensstijl en controles,” meent bestuursvoorzitter van UICC, Cary Adams. Onder het veranderen van de levensstijl verstaat de organisatie bijvoorbeeld stoppen met roken, gezond eten, beperkt alcoholgebruik en minder blootstelling aan de zon.

Morgen is het World Cancer Day. De UICC lanceert dan de campagne ‘Cancer can be prevented too’ in de hoop dat mensen er alles aan doen om kanker te voorkomen.

De verwachting is dat het aantal sterfgevallen door kanker in de periode van 2007 tot 2030 met zo’n 45 procent zal stijgen. Dit heeft te maken met een toename en vergrijzing van de wereldbevolking.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd