Kangoeroeplaag treft Queensland

 BIOLOGIE  Duizenden kangoeroes maken het leven van de inwoners en dan in het bijzonder van de boeren in Queensland, Australië zuur. De extreme regenval in dat gebied zorgt voor groene weiden, iets wat de kangoeroes in het zuiden missen. Gevolg: ze verzamelen zich allemaal in het noorden.

Op de velden van boer Stephen Tully bijvoorbeeld. Zijn schapenboerderij is overvallen door duizenden kangoeroes. Ze lijken vooral uit te zijn op zijn gras. “Dat gras moeten we aan ons eigen vee voeren,” vertelt hij. “Als dat gras verdwijnt is het bovendien milieutechnisch heel vervelend. Er ontstaat stof en als de wind opkomt, verdwijnt het stof in de richting van Brisbane. Dat willen we voorkomen.” Boeren zoals Tully zien dat de kangoeroeplaag veel schade veroorzaakt. Het gaat waarschijnlijk om tienduizenden dollars.

De kangoeroeplaag lijkt twee oorzaken te hebben. Enerzijds de enorme droogte in het zuiden en anderzijds hebben ook de Russen schuld. Zij stopten eerder dit jaar om hygiëneredenen met het importeren van kangoeroevlees. Daardoor wordt er minder op kangoeroes gejaagd.

Boer Tully zal het – met duizenden dieren voor zijn neus – misschien niet zeggen, maar volgens dierenorganisaties staat de Australische kangoeroe op het punt om uit te sterven. De droogte in het zuiden heeft veel kangoeroes de kop gekost. De overheid bestrijdt dat; volgens haar zijn er alleen in Australië al zo’n 25 miljoen kangoeroes te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd