Kangoeroe doet aan adoptie

Wetenschappers zijn er getuige van geweest hoe wilde kangoeroes het verkeerde jong in hun buidel stoppen en soms maanden bij zich houden.

“Het is een complete verrassing voor ons,” stelt onderzoeker Graeme Coulson. Hij zag hoe een moeder zich voorover boog, het jong van een ander uitnodigde om bij zich te komen en het vervolgens in haar buidel liet springen. Het echte jong van de moeder verdween vervolgens in de buidel van de andere moeder. De ruil hield lang stand: de jongen brachten hun tijd in de verkeerde buidel door en ook toen ze niet langer in de buidel hoefden, bleven ze bij de verkeerde moeder in de buurt.

Gevangenschap
Het is bekend dat kangoeroes in gevangenschap wel eens een ander jong ‘adopteren’. Maar het is voor het eerst dat wetenschappers met zekerheid kunnen vaststellen dat het ook in het wild gebeurt.

WIST U DAT…

…kangoeroes van oorsprong helemaal niet uit Australië komen?

Geen familie
Uit het onderzoek blijkt dat adoptie in het wild niet eens zo heel zeldzaam is. Van de 134 jongen werd vijf procent door een andere moeder opgevoed. En die andere moeder was geen nabije familie van de echte moeder: de kinderen worden dus echt aan ‘vreemden’ overgeleverd.

Vergissing?
Het is onduidelijk waarom de moeder een ander jong ‘adopteert’. Evolutionair gezien is het ook heel erg onlogisch: de moeder investeert in nageslacht dat niet haar genen draagt. Het is mogelijk dat de moeders zich gewoon vergissen. Bijvoorbeeld doordat ze worden opgejaagd door een roofdier en daarom niet meer helder zien wie ze nu in hun buidel uitnodigen.

De onderzoekers hopen in de toekomst meer te weten te komen over het gedrag van de moeders.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jon Wiley (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"" - 

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd