Kan vrouw de bevalling dan toch plannen?

Nieuw onderzoek wijst erop dat vrouwen het moment waarop ze bevallen toch een beetje in eigen hand hebben.

Onderzoekers bestudeerden 1,8 miljoen bevallingen in de Verenigde Staten. Deze bevallingen vonden plaats tussen 1996 en 2006. Ze ontdekten iets bijzonders. Op 31 oktober nam het aantal bevallingen opeens drastisch af. Het aantal geboortes daalde dan – in vergelijking met de zeven dagen voor en zeven dagen na 31 oktober – met maar liefst 11,3 procent. En die daling betrof zowel natuurlijke geboortes als geboortes middels de keizersnee.

Halloween
31 oktober is een belangrijke dag voor veel Amerikanen: Halloween. Een dag waarbij het kwaad en de dood centraal staan. Het is dan ook niet zo gek dat veel vrouwen op die dag liever geen kind op de wereld zetten.

Valentijnsdag
De onderzoekers bestudeerden ook het aantal geboortes op Valentijnsdag. Hier bleek juist sprake te zijn van een stijging van het aantal bevallingen, zo meldt het blad Social Science & Medicine. Er werden op Valentijnsdag ongeveer vijf procent meer kinderen geboren.

De cijfers suggereren dat vrouwen zelf toch enige invloed uitoefenen op het moment dat ze gaan bevallen. Maar hoe dan? “We weten dat hormonen het moment van bevallen bepalen en moeders hebben vaak de wens om op een bepaalde dag te bevallen,” legt onderzoeker Rebecca Levy uit. “Maar het proces dat ervoor zorgt dat deze wens ook invloed heeft op de timing van de geboorte: dat kennen we niet.” Mogelijk oefenen vrouwen met hun gedachten en emoties (rondom Halloween bijvoorbeeld angst om op zo’n dag te bevallen) invloed uit op de hormonen.

Bronmateriaal

"Pregnant women control birth to avoid Halloween" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Susan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd