Kan Mozart helpen bij een colonoscopie?

Experimenten wijzen erop dat dokters meer zien tijdens een colonoscopie wanneer ze naar Mozart luisteren.

De onderzoekers verzamelden twee artsen die allebei regelmatig een colonoscopie uitvoerden en er ook redelijk goed in waren. De onderzoekers keken eerst hoe de artsen in het jaar ervoor gepresteerd hadden. Ze stelden het percentage patiënten vast bij wie middels de colonoscopie minstens één poliep werd aangetroffen. De ene arts had een percentage van 21 procent. De andere arts had een percentage van 27 procent.

Beter
Vervolgens lieten de onderzoekers de artsen een aantal keer een colonoscopie uitvoeren terwijl zij naar muziek van Mozart luisterden. Het percentage patiënten waarbij nu één of meer poliepen werd aangetroffen, steeg sterk. Het ging nu om respectievelijk 66 en 37 procent. Blijkbaar vonden de artsen nu opeens veel meer poliepen.

Kinderen

Het Mozart-effect werd bekend onder het grote publiek toen onderzoekers stelden dat het luisteren naar muziek van Mozart kinderen slimmer kan maken. Onlangs bleek echter uit experimenten dat dit niet klopt en dat dit aspect van het Mozart-effect in ieder geval niet bestaat.

Mozart-effect
Het zou alles te maken kunnen hebben met het Mozart-effect. Volgens deze theorie zorgt muziek van Mozart ervoor dat mensen tijdelijk beter in staat zijn om mentale taken (en dan vooral taken die te maken hebben met het ruimtelijk inzicht) uit te voeren. De artsen die een colonoscopie uitvoeren, zijn eigenlijk bezig met een heel ruimtelijke taak. Ze moeten een colonoscoop door de dikke darm manoeuvreren en dan ook nog eens opletten op poliepen en deze eventueel verwijderen.

Of het Mozart-effect hier echt aan het werk is, is onduidelijk. Het Mozart-effect is ten eerste heel moeilijk te bewijzen en onderzoeken ernaar leveren tegenstrijdige resultaten op. Deze studie is met slechts twee proefpersonen te klein om echt conclusies te trekken. Maar het is zeker een intrigerend onderzoek. De resultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens het American College of Gastroenterology in Washington.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd