Kan koffie uw leven verlengen?

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die koffie drinken een kleinere kans hebben op onder meer hartziekten, beroertes, diabetes en infecties.

Dat stelt NIH, National Institutes of Health, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek naar gegevens van 400.000 Amerikanen tussen de 50 en 71 jaar oud.

Amerikanen
Deze Amerikanen werden vanaf 1995 gevolgd. Bij aanvang van de studie vulden ze vragenlijsten in, onder meer over hoe vaak ze koffie dronken. De Amerikanen werden tot 31 december 2008 gevolgd.

Verband
In het blad New England Journal of Medicine schrijven de onderzoeker nu dat er een duidelijk verband is tussen de hoeveelheid koffie die proefpersonen dronken en hun kans om te sterven. De mensen die drie of meer kopjes koffie per dag dronken hadden gemiddeld een tien procent kleinere kans om te sterven dan mensen die geen koffie dronken. De mensen die koffie dronken, bleken bovendien minder vaak te sterven aan hartziekten, ademhalingsproblemen, beroertes, diabetes en infecties. Wel bleken mannen die veel koffie dronken een iets grotere kans te hebben op kanker.

Ideale moment

Wat is het ideale moment voor een koffiepauze? Er is een (wetenschappelijke) app die die vraag kan beantwoorden!

Sterftekans
“Koffie is één van de meest geconsumeerde dranken in Amerika, maar het verband tussen de koffieconsumptie en de sterftekans is onduidelijk,” stelt onderzoeker Neal Freedman. Het onderzoek probeert iets meer duidelijkheid te scheppen. “Wij hebben ontdekt dat het drinken van koffie samenhangt met een kleinere sterftekans.” De onderzoekers benadrukken echter dat het nog te vroeg is om te spreken van een causaal verband. “Maar we geloven dat deze resultaten wel enige geruststelling bieden en laten zien dat koffie drinken geen nadelig effect op de gezondheid heeft.”

Soort koffie
Overigens vulden de proefpersonen alleen in hoe vaak ze koffie dronken. Om wat voor koffie het ging (bijvoorbeeld espresso of filterkoffie) is onduidelijk. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat de verschillende soorten koffie ook een verschillende invloed hebben op de mate van bescherming die koffie biedt. Maar zolang onduidelijk is hoe koffie de kans op bijvoorbeeld hartziekten verlaagt, blijft het moeilijk om ook de ‘beste’ koffiesoort aan te wijzen. “Het mechanisme waardoor koffie ons beschermt – als er al sprake is van een causaal verband – is onduidelijk, omdat koffie meer dan 1000 stofjes bevat die mogelijk invloed hebben op de gezondheid.” Cafeïne is de meest bestudeerde stof, zo stelt Freedman. Maar het lijkt er niet op dat deze verantwoordelijk is voor het effect dat de onderzoekers hebben gezien. Zowel mensen die hun koffie met of zonder cafeïne dronken, bleken namelijk een kleinere kans te hebben om aan de eerder genoemde ziekten te sterven.

De onderzoekers benadrukken dat het nog te vroeg is om te stellen dat koffie levens kan verlengen. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Maar dat koffie stofjes bevat die onze gezondheid goed doen: daar zijn de onderzoekers wel van overtuigd. Maar of koffie alleen maar goed voor u is? Ook voor die conclusie is het nog te vroeg. De wetenschappelijke studies spreken elkaar namelijk tegen. Koffie lijkt ons bijvoorbeeld te beschermen tegen depressies, maar kan in bepaalde hoeveelheden ook weer leiden tot slaapproblemen, angst en een ontregelde maag. De conclusie van Freedman dat de studie laat zien dat ‘koffie drinken geen nadelig effect op de gezondheid heeft’ lijkt dan ook wat voorbarig. Zolang we niet weten hoe de verschillende stoffen in koffie onze gezondheid beïnvloeden, blijft voorzichtigheid namelijk geboden. Want er is pas sprake van echt bewijs als niet alleen de statistieken, maar ook laboratoriumproeven waarbij koffie centraal staat, laten zien dat koffie ons beschermt. En bovenal: hoe het goedje dat dan doet.

Bronmateriaal

"NIH study finds that coffee drinkers have lower risk of death" - NIH.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Philip Squires (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd