Kan een onderzeeër een orkaan stoppen?

De Japanners denken van wel. Een Japans bedrijf heeft recent zowel in Japan als India het patent voor waterpompende onderzeeërs aangevraagd én gekregen. De onderzeeërs moeten koud water in de warme zeeën pompen en zo voorkomen dat orkanen vorm krijgen of aan kracht winnen. Theorethisch gezien lijkt het een waterdicht plan.

Het idee is vrij simpel. Orkanen kunnen ontstaan wanneer het water een temperatuur heeft van ongeveer 25 graden Celsius. Om te blijven draaien, heeft een tyfoon ongeveer 26,5 graden Celsius nodig.

Drie graden
Stel u nu voor dat zich op de route van de tyfoon ongeveer twintig onderzeeërs verzamelen. Elke onderzeeër heeft acht pompen die per minuut 480 ton koud water naar het oppervlak pompen. Daardoor zou de temperatuur aan het oppervlak in één uur tijd drie graden dalen. En dan kan de tyfoon het schudden.

WIST U DAT…

…uit recent onderzoek is gebleken dat plankton de richting van orkanen bepaalt?

Waar?
Het plan lijkt simpel, maar is nog niet zo eenvoudig als gedacht. Want waar gaat de tyfoon heen en hoe komt men daarachter? Dat onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

Daarnaast is er nog het probleem dat elke keer weer opduikt wanneer wij mensen met de natuur gaan rommelen. Wie weet hoe belangrijk orkanen zijn voor ecosystemen, het klimaat of andere grote processen. Is het eigenlijk wel handig om daar als mens tussen te gaan zitten?

Bronmateriaal

"Could submarines subdue a typhoon?" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd