Kan een kind in de ruimte verwekt worden?

Seks is niet alleen prettig, maar heeft ook nog een evolutonair doel: het verwekken van een kind. In de toekomst gaan mensen mogelijk een lange reis ondernemen naar de maan, naar Mars of verder. Om (exo)planeten te koloniseren is het belangrijk om baby’s te verwekken in de ruimte. Maar is dit eigenlijk wel mogelijk? En wat zijn de gevaren voor mensen?

Het is zeker mogelijk om een kind te verwekken in de ruimte, bijvoorbeeld aan boord van het internationale ruimtestation. Zwaartekracht is geen doorslaggevende factor als het gaat om het bevruchten van een eicel.

Maar er is wel iets anders wat meespeelt, namelijk straling. Wetenschappers denken dat mensen die een lange tijd in de ruimte verblijven onvruchtbaar worden door kosmische straling of straling van de zon. Door straling worden vrouwelijke eitjes gesteriliseerd en produceren mannen minder spermacellen.

Huidige technologieën zijn nog niet ver genoeg om toekomstige astronauten te beschermen tegen elektrisch geladen deeltjes. Eenmaal op Mars kunnen de kolonisten zichzelf beschermen tegen de straling door te schuilen in Martiaanse rotsen, maar de reis naar deze planeet duurt minstens negen maanden. Dan is het misschien al wel te laat.

Op dit moment is het dus onmogelijk om andere planeten te koloniseren, want zonder vruchtbare vrouwen kan een kolonie niet groeien. Het is wachten op betere manieren om astronauten te beschermen tegen straling. Pas dan is het mogelijk om ons voort te planten in het heelal. Misschien kunnen astronauten meeliften met een asteroïde? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd