Kan een hormoon de sportschool vervangen?

Wetenschappers hebben een hormoon ontdekt dat mogelijk deels hetzelfde effect op uw lichaam heeft als de sportschool.

Het hormoon heeft voorlopig de naam ‘irisin’ gekregen. En wetenschappers zien grote mogelijkheden voor het ontdekte stofje.

Hoe werkt het?
Wanneer we sporten dan gebeurt er iets in ons lichaam. Op de één of andere manier moeten onze bewegingen verschillende weefsels in ons lichaam aanzetten om iets te gaan doen. Maar hoe werkt dat? Dat hebben de wetenschappers nu ontdekt. Het hormoon irisin neemt toe wanneer we sporten. En dit hormoon activeert genen die wit vet (dat veel overbodige calorieën opslaat en dus bijdraagt aan overgewicht) omzetten in veel beter bruin vet.

WIST U DAT…

Muis
Zodra de onderzoekers irisin hadden opgespoord vroegen ze zich natuurlijk af of we de stap van het sporten niet over konden slaan. Ze namen de proef op de som met muizen. Ze verzamelden muizen die overgewicht hadden en tegen diabetes aan zaten te hikken. De onderzoekers gaven de dieren een kleine hoeveelheid hormonen (ongeveer net zoveel als normaal tijdens het bewegen of sporten vrijkomt). Al na tien dagen was er resultaat zichtbaar. De muizen hadden meer controle over hun bloedsuiker en het niveau van insuline in hun lichaam. Ook verloren ze een klein beetje gewicht. Mogelijk zou een langdurige behandeling ertoe leiden dat ze veel meer gewicht verliezen, zo is in het blad Nature te lezen.

Mensen
Voor zover bekend heeft irisin geen bijwerkingen. Dat komt natuurlijk mede doordat het een stofje is dat al van nature in het lichaam van de muizen voorkomt. Nader onderzoek moet uitwijzen of irisin ook mensen een dienst kan bewijzen. De onderzoekers denken binnen twee jaar al te kunnen beginnen met klinisch onderzoek naar een medicijn met daarin irisin. Dit medicijn zou mensen met diabetes en obesitas kunnen helpen.

Toch wordt de sportschool – als het allemaal al lukt – niet helemaal overbodig, zo benadrukken de onderzoekers. Zo kan irisin u bijvoorbeeld niet aan spieren helpen. Die zult u dus gewoon nog in de sportschool moeten kweken.

Bronmateriaal

"Researchers isolate messenger protein linking exercise to health benefits" - Dana-farber.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matt McNier (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd