Kalebas bevat mogelijk ‘blauw bloed’ van Lodewijk de zestiende

Een versierde kalebas bevat mogelijk bloed van Lodewijk de zestiende. De kalebas stamt uit 1793, het jaar dat Lodewijk XVI van Frankrijk stierf. De kalebas werd oorspronkelijk gebruikt om kruid op te slaan. Op de buitenkant staat de tekst ‘Maximilien Bourdaloue doopte zijn zakdoek in het bloed van Lodewijk XVI na zijn onthoofding.

Bij de onthoofding van de koning kwam veel bloed vrij. Veel aanwezigen doopten hun zakdoeken in het bloed. De zakdoek ontbreekt, maar de kalebas vertoont nog steeds sporen van het bloed van Lodewijk XVI. Aan de binnenkant van de opgedroogde pompoen zit een bruin goedje, dat bloed is van de koning.

Volgens verhalen uit de achttiende eeuw had Lodewijk XVI blauwe ogen. Wetenschappers keken naar het DNA in de pompoen en vonden een mutatie in het gen HERC2, waardoor blauwe ogen ontstaan.

Verder blijkt uit de analyse dat het DNA-profiel van het bloed zeer zeldzaam is en niet vaak voorkomt in het huidige Eurazië. Een teken dat het gaat om een koninklijke bloedlijn.

Is het te bewijzen dat het bloed van Lodewijk XVI is? Jazeker! Door het DNA te vergelijken met een familielid kunnen wetenschappers vaststellen of het bloed van de oude koning van Frankrijk is. Toevallig ligt het hart van Lodewijk XVII, de zoon van Lodewijk XVI die in 1795 op tienjarige leeftijd in gevangenschap stierf, in het familiegraf in de basiliek van Saint-Denis. Misschien de moeite waard om het hart uit het graf te halen om de DNA-profielen te vergelijken?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd