Kabul: luchtvervuiling gevaarlijker dan oorlog

Elk jaar sterven er in Kabul 3000 mensen door luchtvervuiling. Dat zijn er meer dan er in de strijd met de Taliban omkomen.

Ademhalingsproblemen komen vaak voor in Kabul. Veel stedelingen dragen een hele dag door een masker om zich te beschermen tegen de schadelijke stoffen in de lucht. Maar ook dat helpt niet echt. Jaarlijks sterven 3000 mensen aan ademhalingsproblemen, veroorzaakt door de luchtvervuiling. Dat is meer dan de 2777 mensen die jaarlijks door de onrust in dit gebied om het leven komen.

Afghanistan
En het probleem beperkt zich niet alleen tot Kabul: zo’n 480.000 mensen in Afghanistan hebben last van ademhalingsproblemen. Hun aantal neemt ook rap toe.

WIST U DAT…

…ook de oude Egyptenaren last hadden van luchtvervuiling?

Uitlaatgassen
De belangrijkste oorzaken? Oude en slecht onderhouden auto’s die veel uitlaatgassen uitstoten, dieselgeneratoren en zandwegen. Bovendien verbranden mensen ‘s winters van alles om het warm te krijgen en ook daar komen veel schadelijke stoffen bij vrij, zo meldt het AFP.

De overheid heeft diverse maatregelen genomen om de Afghanen te beschermen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen oude auto’s meer geïmporteerd worden. Maar deskundigen betwijfelen of die maatregelen afdoende zijn. Na jaren van oorlog waarin geen rekening werd gehouden met het milieu lijkt Afghanistan inmiddels te ver achter de feiten aan te lopen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd