Kaart van ‘ijsloos’ Antarctica gemaakt

De nieuwe en zeer gedetailleerde kaart laat zien hoe Antarctica eruit zou zien als er geen ijs meer te bekennen was.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers zo’n kaart van Antarctica maken. In 2001 deden ze dat ook al. Maar deze kaart is vele malen gedetailleerder. Voor deze kaart zijn namelijk meer metingen uitgevoerd.

Grillig
Op de nieuwe kaart is te zien dat Antarctica grillig is. Met troggen van soms wel meer dan duizend meter diep en bergen die meer dan 2000 meter boven het land uittorenen. Indrukwekkend is ook de bergketen Gamburtsev. Deze ligt zo’n 3000 meter boven de zeespiegel en wordt bedekt door zo’n 1000 meter ijs.

Kaart

Bekijk de nieuwe kaart hier!

Microgolven
Om de kaart samen te stellen zijn verschillende onderzoeksmethodes gebruikt. Bijvoorbeeld microgolven. De onderzoekers stuurden microgolven naar het land en bestudeerden de ‘echo’ daarvan. Op basis daarvan konden zij de dikte van het ijs en de rots vaststellen.

Niet tevreden
Hoewel de kaart al veel gedetailleerder is dan het exemplaar dat in 2001 werd vervaardigd, zijn wetenschappers nog niet tevreden. Diverse delen van Antarctica zijn nog niet goed in kaart gebracht en daar is nader onderzoek hard nodig.

Een gedetailleerde kaart van de wereld die onder een dik pak ijs schuilgaat, is belangrijk. Door te weten wat zich onder het ijs bevindt, kunnen de onderzoekers ook beter voorspellen hoe het ijs zich (bijvoorbeeld bij opwarming van de aarde) gaat gedragen.

Bronmateriaal

"Antarctic's hidden world revealed" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jason Auch (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd