Deze kaart laat zien hoe groot het internet in 1973 was

Wetenschappers hebben een 43 jaar oude kaart gevonden van het primitieve internet. Het laat zien hoe groot het wereldwijde web in 1973 was.

In de vroege jaren zeventig heette het wereldwijde web nog ARPANET. Het bestond uit 42 computers, verbonden aan 36 nodes (knooppunten). Enkele maanden nadat deze kaart is gemaakt, ging het ARPANET internationaal. Dankzij een satellietverbinding konden gebruikers in Londen en in Noorwegen inloggen.

Ontwikkelaar David Newbury vond de kaart in het archief van zijn vader. Zijn vader werkte in de jaren zeventig bij de Carnegie Mellon School of Computer Science. Het is onduidelijk wanneer de kaart exact is gemaakt, maar het lijkt rond 1973 te zijn. In 1974 is een nieuwe versie van de kaart gepubliceerd in een rapport van het NASA Ames onderzoekscentrum.

Op de kaart zijn de belangrijkste spelers te zien, zoals Harvard, MIT, de universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA), de Stanford universiteit, maar ook de Carnegie Mellon School. De vierkantjes zijn de routers (nodes), terwijl de ovalen de aangesloten computers aangeven. Zie je de bliksemstraal tussen Hawaï en Ames? Dit staat voor een satellietverbinding.

Van ARPANET naar het welbekende internet
De voorloper van het internet werd door onderzoekers gebruikt om appatuur van andere universiteiten te gebruiken. Computers waren in de jaren zeventig nog erg duur, waardoor het voor veel universiteiten voordeliger was om apparatuur te lenen via het ARPANET. In 1983 stapte ARPANET over van NCP naar TCP/IP als netwerkprotocol, wat gezien kan worden als de geboorte van het internet in zijn huidige technische vorm. Tim Burners-Lee en Robert Cailliau ontwikkelden standaardtechnieken (HTTP en HTML), waarna de Mosaic-webbrowser in 1993 de definitieve doorbraak vormde. Hierdoor werd het veel makkelijker om het internet te gebruiken. In datzelfde jaar stelde de Amerikaanse overheid het gebruik van internet open en nam het gebruik explosief toe.

Oudere kaarten
Er zijn overigens nog oudere kaarten van het internet. Zoals de kaart hieronder. Dit was het ARPANET in december 1969. Op de kaart zijn slechts vier routers te zien.

Toekomst van het internet
De komende tijd wordt internet nog belangrijker. Het zogenoemde Internet of Things groeit, waardoor straks alle apparaten met elkaar kunnen communiceren. Columnist Harry Ansems beweert dat het internet een superbrein in opbouw is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd