Jupiters Grote Rode Vlek heeft een pupil gekregen

cycloop

Op een nieuwe foto van de Hubble-ruimtetelescoop is te zien dat de Grote Rode Vlek op Jupiter een pupil heeft gekregen. Is dit een nieuwe storm? Nee, het is de schaduw van de maan Ganymedes.

Ganymedes is met een diameter van 5.268 kilometer de grootste maan van ons zonnestelsel. Deze maan is groter dan Mercurius en zelfs twee keer zo groot als Pluto. Vandaar dat de schaduw van Ganymedes op Jupiter duidelijk te zien is.

De Grote Rode Vlek heeft een diameter van 16.500 kilometer. Stel, de schaduw van de aarde valt op deze eeuwigdurende storm, dan zou de Grote Rode Vlek bijna niet meer te zien zijn. Sowieso is de Grote Rode Vlek aan het krimpen. Aan het eind van de negentiende eeuw was deze storm op Jupiter drie keer breder dan vandaag de dag. Er is een kans dat deze kenmerkende storm ooit gaat verdwijnen.

Hubble houdt de krimping van de Grote Rode Vlek nauwlettend in de gaten. Daarom werd op 21 april 2014 deze foto van Jupiter gemaakt. Dat de schaduw van Ganymedes ervoor zorgt dat Jupiter op een cycloop lijkt is een leuk extraatje.

cycloop-2

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd