Jupiters atmosfeer lijkt net een olieverfschilderij: 10 artistieke foto’s

Ruimtevaartuig Juno draait dit jaar zeven jaar om Jupiter. Al die tijd strooit de sonde met prachtige – en vooral artistieke – foto’s.

De atmosfeer van Jupiter is altijd in beweging. In het dikke wolkendek zijn draaikolken, stormen, wervelingen en grillige wolkenbanden zichtbaar. Dankzij de JunoCam aan boord van Juno kunnen we vanaf het aardoppervlak meekijken. Deze beelden worden vaak bewerkt door burgerwetenschappers, zodat fraaie details in de Joviaanse atmosfeer nog beter zichtbaar zijn.

Afgelopen jaren maakte Juno ontelbaar veel foto’s, die verzameld zijn in de Juno Image Gallery op de website van NASA. Het lijken net olieverfschilderijen, maar we kijken hier toch echt naar een planeet in beweging. Hieronder tien kunstwerken die zo in het Rijksmuseum aan de muur kunnen.

Voorlopig kunnen we nog veel meer data verwachten van Juno. Begin 2021 besloot NASA om de missiedoelen uit te breiden en Juno ook in te zetten om drie manen van Jupiter – Europa, Io en Ganymedes – en de ringen van de gasreus nader te bestuderen. De komende jaren legt Juno nog tientallen extra baantjes af. Het ruimtevaartuig vliegt daarbij ook rakelings over de noordpool van de gasreus. Dat belooft wat voor de komende jaren.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: Juno (NASA)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd