Jupiter was ooit twee keer zo groot als nu en had een 50 keer sterker magnetisch veld

Jupiter is nu al verreweg de grootste planeet van ons zonnestelsel, maar ooit was deze gasreus nog véél groter, hebben wetenschappers nu ontdekt.

Jupiter wordt wel beschouwd als de architect van ons zonnestelsel. De loodzware planeet speelde een cruciale rol bij de vorming van de banen van andere planeten zo’n 4,5 miljard jaar geleden, maar over de oerstaat van de planeet was nog veel onbekend.

In een nieuwe studie die in Nature Astronomy verscheen, doen twee professoren van Caltech en de University of Michigan enkele opmerkelijke onthullingen. Zo’n 3,8 miljoen jaar nadat de eerste vaste stoffen in het zonnestelsel werden gevormd, begon de materieschijf rond de zon, bekend als de protoplanetaire nevel, te verdwijnen. En in die periode was Jupiter maar liefst twee keer zo groot als nu en zijn magnetische veld was nog krachtiger.

“Ons uiteindelijke doel is om te begrijpen waar we vandaan komen en het vaststellen van de vroege fasen van planeetvorming is essentieel om de puzzel op te lossen”, zegt hoogleraar Konstantin Batygin van Caltech. “Dit brengt ons dichter bij het begrip van hoe niet alleen Jupiter maar het hele zonnestelsel vorm kreeg.”

Een kijkje op de manen
Batygin en zijn collega uit Michigan, Fred Adams, keken specifiek naar Jupiters kleine manen Amalthea en Thebe, die nog dichter om Jupiter draaien dan Io, de kleinste en dichtstbijzijnde van de vier grote Galileïsche manen van de planeet.

Amalthea en Thebe hebben licht gekantelde banen. Door deze kleine baanafwijkingen te bestuderen konden de astronomen de oorspronkelijke grootte van Jupiter berekenen: ongeveer twee keer zijn huidige straal, met een volume van meer dan 2000 aardes. Ook moet het magnetische veld van Jupiter in die tijd ongeveer 50 keer sterker zijn geweest dan nu.

Direct meetbaar
De wetenschappers stonden versteld dat ze zo ver terug in de tijd konden kijken. “Het is verbazingwekkend dat er zelfs na 4,5 miljard jaar nog genoeg aanwijzingen zijn om de fysieke toestand van Jupiter aan het begin van zijn bestaan te reconstrueren”, aldus Adams.

Hij wil benadrukken dat de berekeningen de traditionele onzekerheden en aannames in modellen voor planeetvorming omzeilen door uit te gaan van de omloopdynamica van Jupiters manen en het behoud van het impulsmoment van de planeet (hoe snel hij roteert), grootheden die direct meetbaar zijn. Zo is een duidelijk beeld ontstaan van Jupiter op het moment dat de omringende zonnenevel verdampte, een cruciaal overgangspunt waarop de bouwmaterialen voor planeetvorming verdwenen en de oerarchitectuur van het zonnestelsel ontstond.

Cruciale details
De resultaten voegen cruciale details toe aan bestaande theorieën over planeetvorming, die stellen dat Jupiter en andere reuzenplaneten rond andere sterren zijn gevormd via kernaccretie, een proces waarbij een rotsachtige en ijzige kern snel gas verzamelt. Deze nieuwe studie bouwt voort op dat fundament door meer exacte metingen te leveren van Jupiters grootte, rotatiesnelheid en magnetische omstandigheden op een vroeg, cruciaal moment.

Batygin benadrukt dat de eerste momenten van Jupiter nog steeds met onzekerheden zijn omgeven, maar dat het huidige onderzoek ons beeld van de kritieke ontwikkelingsstadia van de planeet aanzienlijk verduidelijkt. “Wat we hier hebben vastgesteld is een waardevol referentiepunt”, zegt hij. “Een punt van waaruit we met meer vertrouwen de evolutie van ons zonnestelsel kunnen reconstrueren.”

Wat je moet weten over Jupiter
Jupiter is verreweg de grootste planeet van ons zonnestelsel. Zijn doorsnede is bijna 140.000 kilometer, elf keer zo breed als de aarde dus. De massa is nog indrukwekkender: de gasreus is meer dan twee keer zo zwaar als alle andere planeten in ons zonnestelsel bij elkaar. Jupiter ontstond 4,5 miljard jaar geleden uit overgebleven gas en stof na de vorming van de zon. De planeet lijkt qua samenstelling op een ster, maar is net niet zwaar genoeg om licht te geven.
Grappig feitje: de dagen zijn er korter maar de jaren langer dan op aarde. Dat komt doordat Jupiter veel verder van de zon af staat, maar veel sneller om zijn as draait dan de aarde. Een rondje om de zon duurt daarom twaalf jaar, terwijl een dag al na tien uur is afgelopen.
Jupiter staat bekend om zijn manen. Er zijn er tot nu toe tachtig ontdekt. Vier ervan, de Galileïsche manen, die al in 1610 door Galileo Galilei zijn ontdekt, zijn een stuk groter dan de rest. Vooral Europa is interessant, omdat daar waarschijnlijk een ondergrondse oceaan is met vloeibaar water. Jupiter zelf is totaal onleefbaar. Het is er -110 graden aan het oppervlak, maar ook de hoge druk en het gas waaruit de planeet bestaat, maken leven onmogelijk.

Bronmateriaal

"Determination of Jupiter's primordial physical state" - Nature Astronomy
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/ESA Hubble / OPAL

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd