Jupiter staat het dichtst bij de aarde sinds 1951

Jupiter is op dit moment in oppositie met de aarde. Dit betekent dat de aarde zich precies tussen de zon en Jupiter bevindt. Haal uw telescoop uit de kast, want Jupiter is de komende week extra goed te zien. Beter nog: Jupiter is sinds 1951 nog nooit zo dichtbij de aarde geweest. De afstand tot de gasplaneet bedraagt slechts 592 miljoen kilometer.

“Eens in de 400 dagen is Jupiter in oppositie”, vertelt Raminder Singh Samra van het H.R. MacMillan Space Center in Vancouver. “Iedere keer haalt de aarde Jupiter in, omdat onze blauwe planeet sneller om de zon draait.”

Morgen is het de moeite waard om Jupiter op te zoeken. De gasplaneet vormt dan een bijzonder duo met de maan. De nacht daarop – donderdag 23 september – bevindt de maan zich links van Jupiter. Jupiter is deze maand te zien als een helder stipje in het sterrenbeeld Vissen.

Ook de planeet Uranus is in oppositie. Omdat de afstand tussen de aarde en Uranus vijf keer groter is dan de afstand tussen de aarde en Jupiter, en omdat Uranus drie keer zo klein is als Jupiter, is Uranus 2.800 keer zwakker dan Jupiter. “Maar omdat de planeten zo dicht bij elkaar zijn, is het mogelijk om beide objecten tegelijkertijd door een verrekijker te zien”, zegt Singh.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd