Jupiter mogelijk geraakt door ruimteobject

De planeet Jupiter is waarschijnlijk geraakt door een object. Amateur-astronomen over de hele wereld melden dat er gisteren twee seconden lang een heldere explosie zichtbaar was op de gasplaneet.

Het is niet de eerste keer dat Jupiter is geraakt door een object. In 2009 liet een ruimteobject een litteken achter in de atmosfeer van Jupiter. Dit litteken was even groot als de Grote Oceaan op aarde. Een jaar later – op 3 juni 2010 – maakte amateur-astronoom Christopher Go een video van een inslag in de atmosfeer van Jupiter.

Shoemaker-Levy 9
De beroemdste inslagen vonden plaats in 1994. Toen werd Jupiter bekogeld door 21 fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9. Sommige van deze fragmenten hadden een diameter van twee kilometer. Hiernaast ziet u een bekende Hubblefoto, die kort na de inslagen is gemaakt.

Veel treffers
“Het is bijna eng hoe vaak Jupiter wordt geraakt”, vertelt amateur-astronoom George Hall aan NBC News. Moeten wij daar bang van worden? Nee hoor, het is logisch dat Jupiter vaker geraakt wordt. Jupiter is veel groter dan de aarde en ‘vangt’ dus meer asteroïden, kometen en andere brokstukken. Daarnaast bevindt Jupiter zich dichter bij de asteroïdengordel dan de aarde, waardoor de kans groter is dat de planeet wordt geraakt door een object uit deze gordel.

Meer info volgt
De komende dagen zullen we meer te weten komen over de inslag op Jupiter. Als het goed is, zal er deze dagen een litteken verschijnen in de atmosfeer van de reuzenplaneet. Dit is een bevestiging dat de flits werd veroorzaakt door de inslag van een ruimteobject. Aan de hand van de grootte van het litteken kan mogelijk ook de grootte van het object achterhaald worden.

Bronmateriaal

"Viewing Alert: Jupiter May Have Been Impacted by a Fireball" - Universe Today
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van George's Astrophotography.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd