Jupiter en Venus zijn samen te zien in de vroege ochtend

Sta maandagmorgen vroeg op. Dan zie je Jupiter en Venus dicht bij elkaar staan.

De afstand tussen beide planeten is op het hoogtepunt slechts 15,7 boogminuten. Dat is vergelijkbaar met de schijnbare afstand van de rand van de maan naar het midden van de maan. Kortom, Jupiter en Venus lijken elkaar bijna te raken. Het hoogtepunt vindt plaats op maandag 13 november om 9:23 uur. Dan is het al licht, dus kijk daarom een paar uur eerder naar de horizon om het duo te aanschouwen

Een nadeel is dat de samenstand lastig is te zien. De planeten staan maandag om 7:30 uur slechts zeven graden boven de oostzuidoostelijke horizon, meldt Waarnemen.com. Dit betekent dat je een vrije blik moet hebben op de horizon. Om 8:00 uur komt de zon op en zijn de planeten nauwelijks meer te zien.

De samenstand is van korte duur. Na maandag zal de afstand tussen beide planeten weer snel groter worden. Logisch: de aarde, Venus en Jupiter draaien om de zon, dus de onderlinge afstanden veranderen continu.

Hoe komt het dat Venus en Jupiter dicht bij elkaar staan?
Schijn bedriegt. Venus en Jupiter staan helemaal niet bij elkaar. Het heeft alles te maken met de baan van de aarde om de zon. Vanaf de aarde gezien lijken Venus en Jupiter op één lijn te staan, maar in werkelijkheid is de afstand tussen beide planeten nog steeds zo’n 650 miljoen kilometer. Het is goed te zien op de afbeelding hieronder.

Zo zijn de planeten maandag uitgelijnd. Zoals je ziet staan Venus en Jupiter – vanaf de aarde -op één lijn. Daarom zijn ze ‘s ochtends samen te zien.
Op één lijn

Heb ik een telescoop nodig?
Nee. Sterker nog: een gemiddelde telescoop zoomt te ver in om de samenstand te bekijken. Dan is het interessanter om een verrekijker te gebruiken of gewoon je ogen. Venus en Jupiter zijn vrij helder, dus je kunt ze niet missen in het sterrenbeeld Maagd.

Bronmateriaal

"Venus-Jupiter Conjunction 2017: When, Where and How to See It" - Space.com

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd