Juno ziet de manen van Jupiter dansen

Ruimtevaartuig Juno heeft – nog onderweg naar Jupiter – een prachtig filmpje gemaakt van de gasreus en zijn manen. Zie ze eens dansen!

In het filmpje zien we de gasreus en vier manen. De binnenste maan is Io (nogal explosief). De volgende in lijn is Europa (een maan die wel eens leefbaar kan zijn!). Daarna zie je Ganymedes (de grootste maan in ons zonnestelsel) en daarna volgt Callisto.

Over de timelapse

De eerste beelden van de timelapse maakte Juno op 12 juni. Toen was het ruimtevaartuig – dat vanmorgen bij Jupiter arriveerde – zo’n 16 miljoen kilometer van de gasreus verwijderd. De laatste beelden in de timelapse maakte Juno op 29 juni. Toen bedroeg de afstand tussen Juno en Jupiter nog maar 4,8 miljoen kilometer.

In de zeventiende eeuw zag Galilei Galileo met zijn telescoop deze zelfde manen rond Jupiter draaien. Het bewees dat de kerkelijke opvatting dat de aarde het centrum van het heelal was, niet klopte. Het is één van de waarnemingen die het beeld dat mensen van de kosmos en ons plekje in die kosmos hadden, op zijn kop zette.

En nu – meer dan 400 jaar later – zien we diezelfde manen van een relatief kleine afstand en zijn we in staat om Jupiter en omgeving tot in detail te bestuderen. De observaties zullen ongetwijfeld niet zulke grote consequenties hebben als de waarnemingen van Galileo, maar toch kunnen ze van groot belang blijken te zijn. Wetenschappers hopen namelijk dat Juno onthult hoe Jupiter in elkaar steekt, hoe de gasreus is ontstaan en hoe deze van invloed is geweest op de evolutie van het zonnestelsel. Tevens zal Juno Jupiter fotograferen en die foto’s zullen een hogere resolutie hebben dan alle foto’s die we tot op heden van Jupiter bezitten.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd