Juno-update: magnetisch veld bereikt, nieuwe foto & radiostilte

De Juno-ruimtesonde heeft op 24 juni de magnetosfeer van Jupiter bereikt. Binnen de magnetosfeer wordt de beweging van deeltjes in de ruimte bepaald door wat er in de kern van de gasplaneet gebeurt.

“We zijn nu op het erf van Jupiter”, zegt onderzoeker Scott Bolton. “We reizen razendsnel naar deze planeet en verzamelen nu al interessante data.”

De grens van de magnetosfeer is duidelijk terug te zien in de data. Een paar dagen geleden vloog Juno nog door een omgeving met één deeltje per kubieke centimeter. In de magnetosfeer van Jupiter zweven er honderd keer zo weinig deeltjes in de ruimte. Dit geldt overigens alleen voor het gebied kort na de grens. Dichter bij Jupiter neemt het aantal deeltjes per kubieke centimeter weer toe.

Nieuwe foto
Op 28 juni maakte het ruimtevaartuig nog een schitterende foto van Jupiter en drie van de vier grootste Joviaanse manen. De Grote Rode Vlek is al duidelijk te zien op Jupiter, net als enkele donkerbruine wolkenbanden. Daarnaast zijn de manen Europa, Io en Ganymedes geen stipjes meer, maar bolletjes.

juno-jupiter

Radiostilte
Gisteravond om 21:15 uur is voor het laatst een commando verzonden naar de Juno-ruimtesonde. Het ruimtevaartuig schakelde succesvol over op de automatische piloot en zal de komende dagen zelfstandig bepaalde acties uitvoeren. De belangrijkste manoeuvre is het opstarten van de stuwraket op 5 juli tijdens de aankomst bij Jupiter. Of dit lukt? Dat weten we pas dinsdag!

Dossier Juno
Niets missen over de Juno-missie? Ga naar onze speciale themapagina over de Juno-missie met de laatste nieuwtjes en achtergronden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd