Juno onthult de schoonheid van Jupiter met behulp van…het publiek

Het grote publiek helpt NASA om de spectaculaire foto’s van Jupiter te verwerken/verbeteren. En het levert nóg mooiere foto’s op.

We zijn gewend om regelmatig getrakteerd te worden op prachtige foto’s van allerlei hemellichamen. Slechts zelden zijn dat ‘raw images’ oftewel de beelden zoals die door de fotograaf – vaak een ruimtesonde – naar de aarde zijn verstuurd. Die ‘raw images’ worden namelijk eerst door deskundigen onder handen genomen – de kleuren worden wat bewerkt of er wordt een fraaie uitsnede gemaakt – en daarna pas vrijgegeven. Ook de foto’s die ruimtesonde Juno van de gasreus Jupiter maakt, kunnen wel wat bewerking gebruiken. En daarvoor doet NASA een beroep op het grote publiek.

Bewerking
Op deze site kun je alle ‘raw images’ van Juno bekijken, downloaden en bewerken. En vervolgens hoopt NASA dat je de bewerkte beelden weer uploadt. “We moedigen je aan om jouw creaties te uploaden, zodat we er allemaal van kunnen genieten en deze kunnen delen,” zo is op de site te lezen. “De soorten beeldbewerking die we graag zouden zien, variëren van het bijknippen van een afbeelding om een bepaald kenmerk van de atmosfeer uit te lichten tot het toevoegen van je eigen kleurverbeteringen, het creëren van collages en het toevoegen van geavanceerde kleurreconstructie.”

De resultaten
En aan die oproep is – sinds de eerste beelden van Juno binnen begonnen te druppelen – op grote schaal gehoor gegeven. De ene na de andere bewerkte foto wordt door het publiek geüpload. En de resultaten zijn verbluffend mooi.

Neem bijvoorbeeld de foto hieronder, bewerkt door Toniwest-27. Je ziet hier een deel van de zuidpool van Jupiter.

zuidpool

Of dit lachende gezichtje dat Gilson-01 tegenkwam toen hij beelden van de noordpool van Jupiter aan het bewerken was.

smile

Of deze prachtige foto die Juno van de zuidpool van Jupiter maakte en tevens door Gilson-01 is gemaakt.

zuid

En wat denk je van deze door Nicolerappaport-37 uitgeknipte storm op het zuidelijk halfrond van Jupiter?

storm

Nog zo’n mooie: deze orkaan op Jupiter. Om een beeld te krijgen van de omvang van deze storm, is de aarde er – op schaal – naast gezet door Pal’chikov-74.

aardestorm

Volgende scheervlucht
Op dit moment moet het publiek het – helaas – nog doen met de foto’s die tijdens één scheervlucht zijn gemaakt. De meest recente scheervlucht langs Jupiter liep uit op een teleurstelling, omdat Juno kort ervoor in veiligheidsmodus ging en al zijn instrumenten uitschakelde, waardoor er dus geen foto’s werden gemaakt. Inmiddels kijken we dan ook reikhalzend uit naar de eerstvolgende scheervlucht – en dus het eerstvolgende foto-moment. Dat staat gepland voor 11 december.

Overigens is beeldbewerking niet het enige aspect van deze missie waarin het publiek een rol kan spelen. Later deze maand wordt het publiek tevens uitgenodigd om mee te denken over wat Juno tijdens de scheervlucht van 11 december precies moet gaan fotograferen.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd