Juno haast zich nu met open ogen richting Jupiter

Gisteren bereikte Juno voor het eerst het verste punt in zijn baan om Jupiter. En dat betekent dat de sonde zich nu – met de ogen open – naar Jupiter haast.

Juno arriveerde begin juli bij Jupiter en cirkelt in een sterk ovaalvormige baan om de gasreus heen. Gisteren bereikte de sonde het punt in deze baan dat het verst van Jupiter vandaan ligt (ook wel apojove genoemd). Op dat moment was Juno maar liefst 8,1 miljoen kilometer van Jupiter verwijderd.

Juno zal onder de wolken van Jupiter gaan gluren, meer inzicht geven in de atmosfeer en het ontstaan van de gasreus. Meer weten over de missie? Klik hier!

Onderweg naar een close-up
Toen Juno zich in een baan rond Jupiter nestelde, scheerde deze al langs de gasreus. Maar alle instrumenten aan boord van Juno waren toen uitgeschakeld. Dus metingen of foto’s leverde de scheervlucht niet op. Maar nu apojove achter de rug is en Jupiter met zijn zwaartekracht steeds meer grip op Juno krijgt, zit er dus een tweede scheervlucht aan te komen. En voor het eerst zal Juno tijdens die scheervlucht de ogen open hebben. Het moment waarop we de eerste close-upfoto’s van Jupiter mogen verwachten, nadert dus met rasse schreden! Deze foto’s worden begin volgende maand verwacht.

Andere baan
Op dit moment heeft Juno bijna twee maanden nodig om een rondje rond Jupiter te voltooien. Maar dat gaat veranderen. Het is de bedoeling dat Juno twee van deze lange baantjes rond Jupiter trekt. Daarna moet deze zich in een nieuwe baan rond Jupiter nestelen. Vanuit deze baan heeft Juno 14 dagen nodig om een rondje rond Jupiter te voltooien. En vanuit die baan zal deze ook uitgebreid onderzoek gaan doen naar Jupiter.

In het groen de baan die Juno nu volgt. De witte stip geeft de positie van Juno aan op 31 juli (gisteren, apojove). In het blauw de baan die Juno in de nabije toekomst rond Jupiter trekt. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
In het groen de baan die Juno nu volgt. De witte stip geeft de positie van Juno aan op 31 juli (gisteren, apojove). In het blauw de baan die Juno in de nabije toekomst rond Jupiter trekt. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Maar voordat Juno zich in die nieuwe baan nestelt, moet Juno zijn eerste rondje rond Jupiter nog voltooien. Dat gebeurt op 27 augustus. Op dat moment is de afstand tussen Juno en Jupiter bijzonder klein: de sonde zal op zo’n 4200 kilometer afstand over de wolken van Jupiter scheren. “Zowel de sonde als de instrumenten zijn uitgebreid nagelopen en klaar voor hun eerste close-up ontmoeting met Jupiter,” stelt onderzoeker Rick Nybakken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd