‘Jullie de blauwvintonijn, wij de olifanten’

Help ons om onze olifanten te beschermen en dan helpen wij jullie om de blauwvintonijn te behouden. Dat kreeg de Europese Unie vandaag te horen uit de mond van 23 Afrikaanse landen. Het is slikken of stikken: als de EU niet akkoord gaat, dreigt Afrika de ban die Europa op het vissen op tonijn wil leggen, tegen te werken.

In 2007 is op de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) besloten om negen jaar lang niet op olifanten te jagen. Twee Afrikaanse landen – Tanzania en Zambia – willen daar nu op terugkomen en de handel in ivoor weer oppakken. De andere Afrikaanse landen maken zich daar zorgen over, zo blijkt uit een uitgelekte brief. Ze vermoeden dat Europa de handel in ivoor zal aanmoedigen.

“Dwing ons alstublieft niet om onze 23 stemmen tegen de door de EU gesteunde kwesties – zoals bijvoorbeeld de ban op blauwvintonijn – te gebruiken,” is in de Afrikaanse brief te lezen.

Vandaag komen de ambassadeurs samen om tot een gezamenlijk besluit te komen voor de volgende CITES-bijeenkomst op 13 maart. De verwachting is dat de diplomaten gaan proberen om de blauwvintonijn op de lijst met bedreigde diersoorten te krijgen. Dat betekent dat er niet meer op gevist mag worden en dat is een klap voor vele vissers. Een enkele tonijn levert in sommige gevallen meer dan 100.000 euro op.

Op de volgende CITES-bijeenkomst zal het onder meer gaan over de olifant, blauwvintonijn en ijsbeer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd