Het is mogelijk om mensen te herkennen aan de hand van hun hersenactiviteit, zo tonen onderzoekers aan.
Wetenschappers verzamelden 126 proefpersonen en lieten ze in twee dagen tijd zes fMRI-scans ondergaan. Tijdens twee scans rustten de proefpersonen, tijdens de andere vier voerden ze bepaalde opdrachten uit.
Verbindingen
De onderzoekers keken met behulp van de fMRI-scans naar de activiteit in 268 hersengebieden en dan met name naar wat zij ‘gecoördineerde activiteit’ tussen regio’s noemen. Deze gecoördineerde activiteit wijst erop dat twee hersengebieden functioneel met elkaar verbonden zijn. De sterkte van die verbindingen bleken van persoon tot persoon te verschillen en aan de hand daarvan waren mensen – of ze nu rustten of actief waren – te herkennen.
Intelligentie
Tevens blijkt uit het onderzoek dat de sterkte van die verbindingen gebruikt kon worden om te voorspellen hoe mensen tijdens cognitieve taken presteerden. Het suggereert dat deze verbindingen ook meer kunnen vertellen over de intelligentie van mensen.
Samengevat is de bedrading in je brein dus zo uniek dat je eraan te herkennen bent. Het onderzoek heeft onder meer implicaties voor mensen met een neuropsychiatrische aandoening. Wellicht kan in de toekomst door beter te kijken naar hoe de bedrading van individuele mensen in elkaar steekt ook een effectievere behandeling (op maat) worden ingezet.