Jouw Facebook-posts beïnvloeden hoe je over je relatie denkt

facebook

Nieuw onderzoek suggereert dat er een verband is tussen jouw activiteiten op Facebook en de kans dat jouw relatie stand houdt.

Onderzoeker Catalina Toma bestudeerde de Facebook-activiteit van heteroseksuele, jonge stellen. Alle stellen vulden een vragenlijst in die ging over hun relatie. Zes maanden later ging Toma na of de proefpersonen nog steeds deel uitmaakten van datzelfde stelletje. Vervolgens legde ze die informatie naast de Facebook-activiteit van de proefpersonen om te achterhalen of er misschien verbanden waren.

Heeft een relatie
Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen die er op Facebook voor uitkwamen dat ze een relatie hadden (door hun relatiestatus aan te passen) een grotere kans hadden om zes maanden later nog bij elkaar te zijn. Ook het plaatsen van foto’s met de partner en het plaatsen van berichtjes op de Facebookpagina van de partner vergrootte die kans.

Liefdesverklaringen
“De dingen die mensen en public over zichzelf beweren zijn waarschijnlijk van grote invloed op de wijze waarop ze over zichzelf denken,” stelt Toma. “We hebben nu ontdekt dat deze presentaties op Facebook ook invloed hebben op wat mensen voor hun partner voelen.” Wat mensen op Facebook zetten over hun relatie is volgens Toma in zekere zin te vergelijken met een verloving of bruiloft. “Mensen verklaren hun liefde, ze doen een belofte voor de ogen van hun vrienden en familie, ze maken foto’s en ze wisselen ringen uit. Online beweringen zijn psychologisch gezien van grote betekenis en een belangrijke reden daarvoor is – volgens mij – het diverse en grote publiek dat daar te vinden is.”

Gezamenlijke vrienden
Uit het onderzoek blijkt verder dat er ook een verband is tussen het aantal gezamenlijke vrienden en de kans dat een stel een stel blijft. Zo blijkt het negatief te zijn wanneer twee mensen die een stelletje vormen veel gezamenlijke Facebook-vrienden hebben. “We denken dat het hebben van meer gezamenlijke vrienden wijst op een groter sociaal netwerk en dat grotere sociale netwerk kan wel eens meer alternatieve partners herbergen.”

Op jouw Facebook-pagina
Een andere opvallende ontdekking is dat je er goed aan doet om enigszins terughoudend te zijn met het plaatsen van berichten op de Facebook-pagina van jouw partner. Wanneer proefpersonen zelf iets op de Facebook-pagina van hun partner plaatsten, zagen ze dat als iets positiefs (een teken van toewijding aan die persoon). Maar wanneer die partner berichten op hun Facebook-pagina plaatste, werd dat als negatief gezien. Mogelijk omdat ze het bezitterig vinden.

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar Facebook. Zo suggereert onderzoek dat het ons geluk ondermijnt en een vloek is voor mensen met een laag zelfbeeld. En geloof het of niet, maar er is zelfs onderzoek gedaan naar de wijze waarop moordenaars Facebook gebruiken. “We ontdekken dat het (Facebook, red.) veel aspecten van ons leven raakt, waaronder de wijze waarop we over onszelf en onze relaties denken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd