Jongeren slaan herinneringen in high definition op

herinnering

Jongeren kunnen zich doorgaans meer herinneren dan ouderen. Een nieuw onderzoek komt nu met een verklaring daarvoor. De herinneringen van jongeren zijn beter, omdat ze in staat zijn om de herinneringen in ‘high definition‘ op te slaan en weer op te halen.

Onderzoekers trekken die conclusie in het blad Attention, Perception & Psychophysics. Ze verzamelden elf ouderen (zo rond de 67 jaar) en dertien jongeren (rond de 23 jaar). De proefpersonen kregen op een scherm kort twee, drie of vier gekleurde stippen te zien. Daarna verdwenen de stippen en verscheen er één stip in de kleur die de proefpersonen al gezien hadden of in een nieuwe kleur. De proefpersonen moesten aangeven of ze de stip al gezien hadden of niet. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek konden de wetenschappers vaststellen hoe groot de geheugencapaciteit van de proefpersonen in de praktijk was. Terwijl de proefpersonen met het experiment bezig waren, maakten de onderzoekers een EEG om de werkelijke geheugencapaciteit van de proefpersonen vast te stellen.

Capaciteit
Uit het onderzoek blijkt dat de geheugencapaciteit van ouderen tijdens het experiment kleiner leek te zijn dan die van de jongeren. Maar wanneer de onderzoekers de capaciteit met behulp van een EEG vaststelden, bleek deze net zo groot te zijn als die van de jongeren. In andere woorden: beide groepen slaan hetzelfde aantal herinneringen op. Maar wanneer er weer een beroep gedaan wordt op die herinneringen, presteren de ouderen slechter.

WIST U DAT…

…een kopje koffie het geheugen goed lijkt te doen?

Resolutie
De onderzoekers suggereren dat het alles te maken heeft met de resolutie van herinneringen. Ouderen zouden hun herinneringen op een lagere resolutie opslaan dan jongeren. Het resultaat? Wanneer ze de herinneringen weer ophalen, zijn deze beperkt of zelfs onjuist.

“We weten niet waarom ouderen slecht presteren terwijl hun neurale activiteit suggereert dat hun geheugencapaciteit intact is, maar we hebben twee aanwijzingen,” legt onderzoeker Philip Ko uit. “Allereerst wijst verdere analyse van de huidige gegevens en eerder onderzoek van ons laboratorium erop dat ouderen herinneringen anders ophalen dan jongeren. Ten tweede is er steeds meer bewijs van andere laboratoria dat suggereert dat de kwaliteit van de herinneringen van ouderen slechter is dan die van jongeren. In andere woorden: terwijl oudere volwassenen hetzelfde aantal herinneringen opslaat, zijn hun herinneringen minder scherp dan die van jongeren.”

Bronmateriaal

"Younger people have “high definition” memories" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door 'smil (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd