Jongeren krijgen sobere levensstijl door relatie

Trouwen of een romantische relatie helpt het gedrag van jonge volwassenen te stabiliseren. Uit een onderzoek onder 909 jongeren blijkt dat de kans op marihuanagebruik of overmatige alcoholconsumptie veertig procent hoger is wanneer iemand geen stabiele romantische relatie heeft.

“De nieuwe vrijheden als volwassene en de afwezigheid van sociale controle door een partner kunnen bijdragen aan de escalatie van marihuana- en drugsgebruik”, schrijven de auteurs in het onderzoeksverslag.

Jonge mensen hebben in een relatie veel aan een romantische partner. Een partner kan helpen om van drank of drugs af te blijven. Daarnaast hangen jongeren met een partner minder vaak in een bar of zijn ze minder vaak bij hun ‘verslaafde’ vrienden.

Het is de vraag of de Amerikaanse onderzoeksresultaten ook in Nederland bruikbaar zijn. De Verenigde Staten hebben zwaardere regels op het gebied van alcohol en drugs. Jongeren mogen pas op latere leeftijd alcohol gebruiken dan in Nederland. Daarnaast is drugsgebruik verboden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd