Jongensnaam nog altijd als eerste genoemd

Romeo en Juliet. Brad en Angelina. Er mag dan in de tussentijd een hoop veranderd zijn, de volgorde blijft nog altijd hetzelfde: eerst de man, dan de vrouw. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In zo’n 79 procent van alle gevallen wordt de man als eerste genoemd, zo concluderen de onderzoekers in het blad British Journal of Social Psychology.

De onderzoekers zochten op het internet naar tien paar populaire namen en ontdekten dat in bijna tachtig procent van de gevallen de man als eerste genoemd wordt. In slechts 21 procent van de zoekresultaten werd de vrouw als eerste aangesproken.

Stel
De wetenschappers breidden hun onderzoek daarop uit. Ze verzamelden 121 mensen en vroegen hen de namen van denkbeeldige, traditionele stellen op te schrijven. De proefpersonen moesten daarbij denken aan een koppel waarvan de man buiten de deur werkt en de vrouw het eten verzorgt. Ook kregen ze de opdracht om de namen van een denkbeelding en minder traditioneel stel te noteren. De resultaten waren overduidelijk: wanneer de mensen aan een traditioneel stel dachten, schreven ze eerst de naam van de man op. Bij het denken aan een minder traditioneel stel gold dat effect niet.

Homoseksueel
In een derde experiment moesten de proefpersonen de namen van homoseksuele stellen opschrijven. In dit geval kwam de naam van de meest mannelijke partner significant vaker als eerste uit de bus.

Hoewel het resultaat overduidelijk is, gelden voor de adressering van een kaart weer heel andere regels, zo merkten de onderzoekers op. “Wanneer mensen een kaart aan een koppel adresseren dan schrijven ze vaak degene die ze het best kennen als eerste, ongeacht of dat nu een man of een vrouw is,” zo vertelt één van de wetenschappers. “En als ze beide mensen evengoed kennen, dan starten ze meestal met de naam van degene die van hetzelfde geslacht is.”

Bronmateriaal

"Male Names Are Still Mentioned First" - Scientificamerican.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd