Jonge vader komt een paar kilootjes aan

vader en dochter

Onlangs een kindje gekregen? Misschien is het goed om regelmatig op de weegschaal te staan. Jonge vaders komen na de geboorte van hun eerste kind een paar kilootjes aan.

Wetenschappers volgden het gewicht van meer dan 10.000 mannen. Deze mannen werden in twintig jaar tijd op vier verschillende momenten gewogen: in de vroege pubertijd, in de late pubertijd, midden twintig en begin dertig. Daarnaast kreeg iedere deelnemer een label: niet-vader, thuiswonende vader of uitwonende vader.

Het is al langer bekend dat een thuiswonende vader zwaarder wordt na de geboorte van zijn eerste kind. Onderzoekers berekenden dat het gaat om een toename in gewicht van 2,2 kilo. Opvallend is dat dit ook geldt voor uitwonende vaders, al blijft de gemiddelde gewichtstoename beperkt tot 1,7 kilo. De niet-vaders die meededen aan het onderzoek verloren 0,7 kilo in dezelfde periode. Omdat het gewicht bij de jonge vaders toenam, steeg ook de Body Mass Index (BMI) met circa twee procent.

Andere factoren
De onderzoekers hielden overigens rekening met andere factoren die een gewichtstoename of -afname kunnen verklaren, zoals leeftijd, ras, opleiding, inkomen, dagelijkse beweging, aantal uur per dag televisie kijken en huwelijkse staat. “Het vaderschap beïnvloedt de gezondheid van jonge mannen”, zegt hoofdauteur Craig Garfield van de Northwestern University. “We weten dat het huwelijk een negatieve invloed heeft op de gezondheid van mannen, daar komen de kilo’s van het vaderschap nog bovenop.”

Levensstijl veranderen
Jonge vaders doen er goed aan om kritisch na te denken over hun levensstijl. “Als vader krijg je nieuwe verantwoordelijkheden en heb je weinig tijd om voor jezelf te zorgen”, zegt Garfield. “Je familie wordt je prioriteit.” Ben jij een jonge vader? Wellicht eet je wel eens de restjes op die je kinderen laten liggen. Misschien snoep je wel vaker, omdat je meer thuis bent dan vroeger. Dat zijn allemaal punten waar je aan kunt werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd