Jonge dolfijnen sterven in de Golf van Mexico

Sinds midden januari zijn er minimaal twintig jonge dolfijnen aangespoeld in de Amerikaanse staten Mississippi en Alabama. Volgens het Institute for Marine Mammal Studies is dit aantal opvallend hoog. Veel aangespoelde kalven zijn amper een meter lang, wat betekent dat ze voor de geboorte al zijn gestorven. In een gemiddelde maand spoelen er één a twee dolfijnen per maand aan.

Hoe komt het dat het aantal aangespoelde dolfijnen tien keer hoger is dan normaal? Waarom sterven er veel dolfijnen voor de geboorte? Wetenschappers zijn er nog niet uit. Volgens de Sun Herald houden NOAAA en het Mississippi Department of Marine Resources de situatie nauwlettend in de gaten, aangezien het broedseizoen nog op gang moet komen. Het hoogtepunt van het broedseizoen vindt in maart plaats.

VIDEO

Het is nog te vroeg om de olieramp de schuld te geven, zeggen de wetenschappers. Natuurlijk kunnen giftige stoffen van de olieramp in de Golf van Mexico een oorzaak zijn van het hoge aantal sterfgevallen, maar het kan ook te maken hebben met veranderende watertemperaturen, infectie, voedingspatronen of andere factoren.

“Ja, er is iets aan de hand. Het ziet er naar uit dat moeders hun jongeren aborteren, voordat ze zelf kunnen overleven”, zegt Bill Walker van Mississippi’s Department of Marine Resources. “Ik probeer hiervan op de hoogte te blijven. Het kan iets te maken hebben met de omgeving van de dolfijnen, maar het kan ook met iets anders te maken hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd