Jojo’en is nog altijd beter dan overgewicht

Nieuw onderzoek van de universiteit van Ohio wijst erop dat het gewraakte jojo-effect nog altijd gezonder is dan overgewicht.

De onderzoekers baseren die conclusie op experimenten met muizen. Een deel van de muizen at voedsel met veel vet en ontwikkelde zo overgewicht. De andere helft van de muizen at de ene week gezond (voedsel met weinig vet) en de andere week ongezond (voedsel met veel vet). Er was ook nog een controlegroep die altijd voedsel met weinig vet voorgeschoteld kreeg.

Langer leven
De muizen die jojo’den leefden gemiddeld 25 procent langer dan de muizen met overgewicht. Ook was hun suikerspiegel beter. De jojo’ende muizen leefden gemiddeld bijna net zo lang als de muizen uit de controlegroep.

WIST U DAT…

…kinderen met een gezond dieet een hoger IQ hebben?

Diabetes
Het onderzoek wijst er ook op dat muizen die te zwaar waren, maar gewoon door bleven eten, een grotere kans op diabetes hadden. De gezondheid van de muizen die jojo’den ging in de periode dat zij ongezond aten, achteruit, maar herstelde zich in de periode dat de muizen gezonder aten.

Gevaarlijk
Jojo’en wordt door veel deskundigen gezien als gevaarlijk. Het zou slecht zijn voor de gezondheid. Dit onderzoek toont echter aan dat diëten (ook al lukt het niet om het vol te houden) nog altijd beter is dan niets doen.

De onderzoekers hopen middels nader onderzoek nog meer te weten te komen over de effecten van jojo’en. Voor nu concluderen ze echter dat mensen de moed niet moeten laten zakken wanneer ze hun dieet niet vol kunnen houden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Becky Lai (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd