Wetenschappers hebben een nieuw wapen ontdekt in de strijd tegen criminaliteit: naast de vingerafdruk en DNA-sporen zijn misdadigers in de toekomst wellicht ook op te sporen aan de hand van hun microbioom.
In en op ons lichaam leven tal van bacteriën. Samen vormen ze ons microbioom. En dat microbioom is heel persoonlijk: de verhouding waarin bacteriën in en op ons lijf voorkomen verschilt van persoon tot persoon. Het bracht onderzoekers op een idee: zou het wellicht mogelijk zijn om mensen aan de hand van hun microbioom te identificeren?
Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden de microben die in en op het lichaam van 242 proefpersonen leefden. Met behulp van een computeralgoritme werd het microbioom van de proefpersonen omgezet in een soort persoonlijke code. Een soort vingerafdruk van de bacteriën in en op hun lijf. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de codes van verschillende proefpersonen met elkaar. Ook werd gekeken of de code van een proefpersoon over een langere periode hetzelfde bleef.
Verbanden leggen
Uit het onderzoek blijkt dat elke proefpersoon een unieke code had en dat een groot deel van die code over een periode van één jaar hetzelfde bleef. Met name de codes die de onderzoekers verkregen door te kijken naar de bacteriën die in de darmen leefden, waren heel stabiel: zelfs een jaar nadat tachtig procent van de proefpersonen deze bacteriën hadden afgestaan waren ze nog aan de hand van deze bacteriën te identificeren. “Het verbinden van een DNA-spoor aan een database vol met menselijk DNA is de basis van de forensische wetenschap: een tientallen jaar oud veld,” vertelt onderzoeker Eric Franzosa. “Wij tonen nu aan dat eenzelfde verband gelegd kan worden door gebruikt te maken van het DNA van microben die in het lichaam van mensen wonen – hiervoor is dus geen DNA van mensen nodig.”
De onderzoekers denken dat het microbioom in de toekomst gebruikt kan worden om mensen te identificeren. Het is het eerste onderzoek dat op overtuigende wijze aantoont dat dit mogelijk is.