Jibo: ‘s werelds eerste familierobot komt in 2015

familierobot

De robot Jibo maakt binnenkort zijn debuut in de Nederlandse huiskamers. En nee, dan hebben we het niet over een ‘domme’ stofzuigrobot. Jibo heeft wel iets weg van HAL: de slimme boordcomputer van het ruimteschip Discovery One in 2001: A Space Odyssey.

jibo-2Jibo lijkt op een luidspreker, maar schijnt bedriegt. Jibo kan zijn kopje draaien dankzij drie gewrichten. Hij volgt mensen in de kamer en kan verschillende familieleden herkennen. De lijst met functies van Jibo is haast oneindig. Hij helpt met voorlezen van de kinderen, activeert zijn interne timer om te zorgen dat het eten niet verbrandt en maakt foto’s. Natuurlijk kan Jibo dankzij spraakgestuurde commando’s (zoals Siri) ook bepaalde opdrachten verrichten, zoals bijvoorbeeld boodschappen noteren of een sms’je sturen naar iemand.

Maatschappelijke robot
Jibo is er niet alleen voor de ‘fun’, maar kan tevens de maatschappij helpen. Nederland telt meer dan een miljoen eenzame mensen. Zij kunnen Jibo gebruiken om een gesprek mee aan te knopen. Of stel, een bejaarde valt over een drempel en kan niet meer opstaan, dan kan hij of zij dankzij Jibo toch communiceren met de buitenwereld.

Video
De video hieronder laat zien wat er allemaal mogelijk is met Jibo. Zou jij graag zo’n robot adopteren? Je kunt je eigen Jibo al pre-orderen voor 499 euro. Op het moment van schrijven is het doel om Jibo te produceren – 100.000 euro – ruimschoots gehaald.

Jouw mening
We zijn benieuwd naar jouw mening over de robot Jibo. Laat een reactie achter onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd