“Jezus werd nooit gekruisigd”

Volgens de theoloog Gunnar Samuelsson van de Universiteit van Göteberg heeft het kruis – dat al meer dan tweeduizend jaar symbool staat voor het christendom – niets te maken met Jezus Christus. “Christus kwam wellicht om het leven terwijl hij vastgebonden was aan een paal,” aldus Samuelsson.

Gunnar Samuelsson baseert zijn conclusies op een studie van oude tekstdocumenten. “Er wordt nergens in de Griekse, Romeinse of Hebreeuwse literatuur melding gemaakt van mensen die als straf aan het kruis werden genageld,” zegt de wetenschapper. “En dat sinds de tijd van Homeros tot de eerste eeuw na Christus. Andere executiemethoden in de vorm van ophanging worden wel vermeld.”

Interpretatie
In oude Bijbelteksten staat beschreven hoe Jezus een ‘staurus’ op de Calvarieberg droeg, en dat kan volgens Samuelsson zowel naar het kruis als naar een paal verwijzen. Samuelsson, zelf een overtuigd christen, vermoedt dat het beeld van Christus aan het kruis zijn oorsprong vond in artistieke weergaven van de executie die in latere eeuwen werden gemaakt.

“Op die manier ontstond een verkeerde interpretatie van Bijbelteksten,” zegt hij nog. “Daarmee wil ik niet zeggen dat gelovigen de Bijbel moeten afwijzen, maar we moeten hem wel lezen zoals hij is, niet zoals we denken dat hij is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd