Jeugd drukt blijvend stempel op de genen

Kinderen die in armoede opgroeien, ondergaan genetische aanpassingen en dragen die hun hele leven met zich mee, zo blijkt.

De situatie waarin mensen opgroeien, heeft grote gevolgen voor het latere leven. Bijvoorbeeld de gezondheid op latere leeftijd. Dat is op zichzelf niets nieuws. Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat kinderen die opgroeien in een gezin met een laag sociaal-economische status later een grotere kans hebben op hartziekten en diabetes type 2.

Verband
Lang was echter onduidelijk hoe dat verband ontstaat en waarom het er is. Wetenschappers uit Engeland en Canada lijken nu echter een beetje in de gaten te krijgen hoe het precies zit.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs een optimistisch gen ontdekten?

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden het DNA van veertig proefpersonen die opgegroeid waren in een gezin met of een hoge of een lage sociaal-economische status. De wetenschappers letten vooral op methylatie. Dit is een reactie die de functie van genen verandert. Het is reeds bekend dat omgevingsfactoren methylatie kunnen beïnvloeden. De onderzoekers ontdekten zo’n 1252 verschillen in methylatie die veroorzaakt werden door de omstandigheden in het jonge leven van mensen. Slechts 545 verschillen werden ingegeven door de omstandigheden in het latere leven. Dat bewijst alvast dat de omstandigheden waarin jonge kinderen opgroeien een grote stempel drukken op hun leven.

Mogelijk worden de veranderingen doorgevoerd om kinderen net wat weerbaarder te maken. “Het kunnen beschermende reacties zijn waardoor iemand een bedreigende jeugd overleeft,” stelt onderzoeker Marcus Pembrey. Het gevolg van die aanpassingen zou mogelijk zijn dat deze kinderen op latere leeftijd een grotere kans hebben op bijvoorbeeld diabetes en hartziekten. Of de genetische aanpassingen ook op volgende generaties worden overgedragen, is onduidelijk. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad International Journal of Epidemiology.

Bronmateriaal

"Your Living Conditions as a Child May Be Detectable In Your DNA for Life" - Popsci.com
"Childhood poverty leaves its mark on adult genetics" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd