Jeff Bezos’ Blue Origin gaat in juli voor het eerst astronauten lanceren

En je kunt nu bieden op een passagiersstoeltje!

Ondertussen wordt steeds duidelijker dat de ruimte niet langer het domein is van gouvernementele ruimtevaartorganisaties en hun astronauten. Er komen nu ook steeds meer bedrijven met diepe zakken die flink in de ruimtevaart investeren en vastbesloten zijn om de ruimte voor iedereen toegankelijk te maken. Eén daarvan is ruimtevaartbedrijf Blue Origin, dat in handen is van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Deze zomer wil hij voor het eerst astronauten lanceren. En als je wilt, kun je mee!

Juli
Als alles volgens plan verloopt zal dit tripje van Blue Origin naar de ruimte op 20 juli plaatsvinden. Zes astronauten zullen aan boord van de New Shepard-capsule het luchtruim kiezen. En het belooft een spektakel te worden. Hoewel er al wel enkele onbemande testvluchten zijn geweest, wordt dit namelijk de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf.

Veilig
Hoewel dit de eerste bemande vlucht gaat worden, heeft het ruimtevaartbedrijf tot nu toe een goed track-record. Blue Origin test de New Shepard al sinds 2012. Bovendien heeft het programma vijftien succesvolle opeenvolgende missies gehad, waaronder drie succesvolle ontsnappingsproeven die aantonen dat het ontsnappingssysteem van de bemanning veilig kan worden geactiveerd in elke fase van de vlucht. Afgelopen april voltooide Blue Origin zijn vijftiende succesvolle missie naar de ruimte. Deze missie markeerde de laatste stap voorafgaand aan het vliegen met astronauten.

De bedoeling is dat de New Shepard-capsule suborbitale vluchten gaat uitvoeren. Dit betekent dat een ruimteschip wel de ruimte bereikt, maar geen stabiele baan om de aarde vasthoudt, zoals het internationale ruimtestation. De landing vindt hierdoor altijd een paar uur na de lancering plaats.

Afbeelding: Blue Origin

Je kunt mee!
Sta jij te springen om mee te gaan? Dan hebben we goed nieuws. Want Blue Origin heeft bekend gemaakt dat je vanaf nu kunt bieden op een passagiersstoeltje! Hoewel vijf van de plekken aan boord van New Shepard al vergeven zijn, geeft Blue Origin de laatste stoel via een veiling weg. Bekijk hieronder het flitsende aankondigingsfilmpje:

Veiling
Tussen 5 en 19 mei kun je je bod – onzichtbaar voor anderen – uitbrengen op de veilingswebsite van Blue Origin. Op 19 mei worden de biedingen vervolgens openbaar, waardoor deelnemers tegen elkaar op kunnen gaan bieden. Op 12 juni volgt een live veiling. De persoon met het hoogste bod wordt dan uiteindelijk de gelukkige winnaar. Hoe diep je in de buidel moet tasten is natuurlijk de vraag. Maar ga er maar vanuit dat je toch zeker tot de rijkere der aarde moet behoren om die laatste stoel aan boord van New Shepard te bemachtigen. De opbrengst van de veiling zal gedoneerd worden aan de stichting van Blue Origin, Club for the Future.

Blue Origin is overigens niet de enige die de ruimte ontsluit voor de gewone burger. Ruimtereisbureau Axiom Space zal namelijk begin volgend jaar vier ruimtetoeristen naar het ISS gaan vervoeren. De bedoeling is zelfs dat er jaarlijks ongeveer twee private vluchten naar het ISS zullen worden georganiseerd. Daarnaast heet SpaceX nog grotere plannen. Zo is hij van plan om de gewone burger een rondje rond de maan te laten maken. De eerste grote bofkont is de Japanse miljardair Yusaku Maezawa, die als eerste persoon sinds 1972 rond de maan zal vliegen. Het lijkt er dus op dat heel wat mensen de komende jaren een ultieme vakantietrip naar de ruimte zullen realiseren. En dat belooft wat voor de toekomst!

Het lijkt erop dat ruimtetoerisme nu eindelijk op gang komt. Maar in hoeverre klopt dat beeld? Lees het hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd