Je wordt dikker als je denkt dat dik zijn genetisch bepaald is

  ongezond

  Mensen die denken dat hun gewicht bepaald wordt door factoren waar ze geen controle over hebben, leven doorgaans ongezonder.

  Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 4166 mannen en 4655 vrouwen bestudeerden. Ze bogen zich over de medische geschiedenis van deze mensen, maar keken ook naar hun opvattingen over gewicht en hun levensstijl.

  Korte termijn
  Hoewel de aanname dat het gewicht van mensen genetisch bepaald wordt, omstreden is, zijn er nog altijd mensen die denken dat dat zo is. Ze zijn dus in de veronderstelling dat ze geen controle hebben over de factoren die de weegschaal kunnen doen uitslaan. En dat heeft invloed op hun levensstijl, zo suggereert dit nieuwe onderzoek. “Als een individu gelooft dat zijn gewicht niet beïnvloed wordt door dieet of bewegen, dan kan hij of zij gedrag vertonen dat op korte termijn belonend werkt, zoals het eten van ongezond voedsel en het vermijden van beweging, in plaats van gezond gedrag dat op lange termijn positieve gevolgen heeft,” zo schrijven de onderzoekers.

  Diepvriesmaaltijd
  Mensen die geloven dat ze hun gewicht niet kunnen veranderen, omdat het bepaald wordt door hun DNA eten op latere leeftijd minder gezond. Zo zijn ze minder sterk geneigd de etiketten op voedsel te lezen en halen ze minder fruit en groente in huis. Ook bewegen ze minder en eten ze meer diepvriesmaaltijden en kant-en-klaar-maaltijden, zo suggereert het onderzoek onder de proefpersonen.

  De resultaten zijn interessant en kunnen wellicht gebruikt worden om een gezonde levensstijl te bevorderen. “Door de perceptie dat je je gewicht niet kunt veranderen te bestrijden, kunnen zorgverleners wellicht gezond gedrag onder hun patiënten bevorderen.”

  Bronmateriaal

  "Thinking people are born fat or born thin is bad for your health" - Health Education and Behavior (via Eurekalert.org)
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd