Je wordt aantrekkelijker na twee – maar niet na drie – wijntjes

alcohol

Ook als het om je aantrekkelijkheid gaat, geldt: drink met mate. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het consumeren van alcohol maakt namelijk aantrekkelijker, maar alleen als je het bij twee wijntjes houdt.

Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Bristol ontdekt. “Wij onderzochten of alcoholconsumptie ertoe leidt dat de consument als aantrekkelijker wordt gezien dan nuchtere individuen,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Alcohol and Alcoholism.

Experiment
Ze verzamelden enkele tientallen studenten en lieten ze alcohol drinken. De proefpersonen werden gefotografeerd voordat ze gingen drinken en na elk drankje dat ze nuttigden. Vervolgens kreeg een tweede groep proefpersonen twee foto’s van elke student voorgelegd: een foto waarop de student nuchter was en een foto waarop deze een x aantal alcoholische drankjes op had. Aan de proefpersonen werd gevraagd op welke foto de student het aantrekkelijkst was.

Kleine dosis
“Foto’s van individuen die een kleine dosis alcohol hadden geconsumeerd werden als aantrekkelijker gezien dan foto’s van nuchtere individuen,” zo schrijven de onderzoekers. Bij een kleine dosis alcohol moet je dan denken aan 250 milliliter wijn (ongeveer twee glaasjes) met een alcoholpercentage van 14 procent dat door een individu van zo’n 70 kilo gedronken wordt. “Dat effect zagen we niet voor de gezichten van individuen die een grote dosis alcohol hadden gedronken.” Hierbij moet je denken aan 500 milliliter wijn met een alcoholpercentage van 14 procent gedronken door een individu dat 70 kilo weegt.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het nuttigen van alcohol ervoor kan zorgen dat we anderen aantrekkelijker gaan vinden. Dit onderzoek toont aan dat wanneer we alcohol drinken, ook onze eigen aantrekkelijkheid beïnvloed wordt. Of dat positief of negatief is, hangt dus af van de hoeveelheid alcohol die je consumeert. Waarom het drinken van twee glaasjes wijn je aantrekkelijker maakt, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat alcohol ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden en de huid een rodere kleur krijgt, waardoor mensen er gezonder uit gaan zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd