Je weet zelf niet goed hoe je eruitziet

uiterlijk1

Een vreemde is beter dan jijzelf in staat een foto te kiezen waar jij opstaat zoals je er werkelijk uitziet. Dat blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers vroegen 130 studenten om tien Facebook-foto’s waar ze zelf op stonden aan te leveren. De proefpersonen moesten de foto’s ook in een bepaalde volgorde zetten: van de foto waarop ze – naar eigen inzicht – het meest natuurgetrouw stonden afgebeeld tot de foto waarop de gelijkenissen tussen hun werkelijke uiterlijk en de wijze waarop ze op de foto stonden het verst te zoeken waren. Vervolgens maakten de onderzoekers twee foto’s van de proefpersonen: een foto waarop ze lachten en een foto waarop ze neutraal keken. Ook werd er een minuut durend filmpje van het gezicht van de proefpersonen gemaakt.

Een tweede groep mensen
Daarna werd aan een andere groep mensen gevraagd om de gemaakte video en foto’s te bekijken. Zodra deze mensen dat gedaan hadden, kregen ze de opdracht om de door de proefpersonen aangeleverde foto’s in de juiste volgorde te zetten: van de foto die de proefpersonen afbeeldde zoals deze eruit zagen tot de foto die het minst natuurgetrouw was.

Resultaten
Verrassend genoeg kwamen de mensen uit de tweede groep met een heel andere volgorde foto’s dan de op de foto’s afgebeelde proefpersonen zelf. Maar wie had het dan bij het juiste eind? Ook dat is verrassend: de mensen uit de tweede groep. Oftewel: vreemden wisten nog beter hoe iemand eruitzag dan die persoon dat zelf wist. “Het lijkt vreemd dat vreemden die gedurende minder dan een minuut naar een foto van iemands gezicht keken beter in staat waren om de gelijkenis te beoordelen,” erkent onderzoeker David White. Toch is dat wel te verklaren. In ons geheugen is een beeld opgeslagen van ons uiterlijk. Die representatie verstoort volgens de onderzoekers ons vermogen om vervolgens foto’s te kiezen die een goed beeld geven van hoe we er op dit moment uitzien.

Op basis van dit onderzoek krijgt de ambtenarij ook een veeg uit de pan. Wat blijkt namelijk: gezichten zijn herkenbaarder (natuurgetrouwer) wanneer ze lachend worden gefotografeerd. “De resultaten waren beter wanneer mensen op de foto lachten. Het is interessant dat de richtlijnen voor het maken van paspoorten het lachen op pasfoto’s verbiedt, omdat dit de normale kenmerken van het gezicht verstoort. Aangezien afgebeelde gezichten meestal een lach laten zien en mensen de afgebeelde lachende gezichten beter herkennen kan het wel eens een goed idee zijn om het uiten van een emotie op foto’s voor op het paspoort toe te staan.”

Bronmateriaal

"Photo selection study reveals we don't look like we think we look" - BPS.org.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David White.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd