Je telefoon weet wanneer je depressief bent

telefoon

Wetenschappers van de Northwestern University beweren dat een telefoon kan achterhalen of zijn gebruiker depressief is.

Des te langer iemand zijn telefoon gebruikt, des te groter is de kans dat iemand depressief is. Iemand die depressief is gebruikt zijn telefoon 68 minuten per dag, terwijl niet-depressieve mensen slechts 17 minuten per dag hun toestel gebruiken.

De onderzoekers analyseerden het telefoongebruik van 28 proefpersonen tijdens een periode van twee weken. Veertien proefpersonen hadden een depressie, terwijl de andere veertien deelnemers niet depressief waren.

Vaker thuis
Niet alleen gebruikten de depressieve proefpersonen hun telefoon vaker; ook brachten ze minder tijd door op andere locaties en waren ze vaker thuis dan de andere deelnemers aan het onderzoek. Dit concluderen de wetenschappers na het uitpluizen van de GPS-data.

“Depressieve mensen zijn niet zo uitgaand, omdat ze weinig energie hebben om activiteiten te ondernemen”, vertelt onderzoeker David Mohr van de Northwestern University. “Ze gebruiken vaker hun telefoon om negatieve gedachten te ontwijken.”

Toekomstige telefoon
Het onderzoek van de Northwestern University is kleinschalig. Op basis van 28 proefpersonen kunnen er geen keiharde conclusies worden geformuleerd. Wel is het een interessante gedachte dat een telefoon dankzij gebruikersdata kan achterhalen wat de gemoedstoestand van de gebruiker is. Gaat jouw toekomstige telefoon stiekem een psycholoog inschakelen als je feestjes van vrienden ontwijkt? Of krijg je automatisch een uitnodiging thuisgestuurd om naar een AA-meeting te gaan als de GPS-chip merkt dat je slingerend achter het stuur zit of dagelijks de app van Heineken gebruikt?

Bronmateriaal

"Your phone knows if you're depressed" - Northwestern University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd