Je telefoon bezit dezelfde bacteriën als jij

telefoon

Wat hebben een mobiele telefoon en zijn eigenaar gemeen? Meer dan je denkt. Nieuw onderzoek toont aan dat een groot deel van de bacteriën die op en in ons leven ook op onze mobiele telefoons te vinden zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Oregon bestudeerden de bacteriën die op de wijsvinger en duim van zeventien proefpersonen voorkwamen. Vervolgens keken ze naar de bacteriën op het touchscreen van de mobiele telefoons van deze proefpersonen.

Overeenkomsten
Ze ontdekten dat er grote overeenkomsten waren. Maar liefst 82 procent van de bacteriën die op de vingers en duimen van de proefpersonen leefden, waren ook op hun mobiele telefoons te vinden. Opvallend genoeg waren de overeenkomsten groter voor vrouwen dan voor mannen.

De bacteriën
De bacteriën die het meest op de handen en de mobiele telefoons voorkwamen, behoorden tot de geslachten Streptococcus, Staphylococcus en Corynebacterium. Al deze bacteriën komen overvloedig in en op mensen terug. De eerste bacterie voornamelijk in de mond, de andere twee voornamelijk op de huid.

Dat er zulke grote overeenkomsten zijn tussen het microbioom – alle bacteriën die in en op ons leven – van mensen en hun mobiele telefoons lijkt misschien een beetje eng. Maar de onderzoekers zien het vooral als iets nuttigs. “We zijn heel geïnteresseerd in de mogelijkheid om persoonlijke eigendommen van mensen te gebruiken om de gezondheid en het contact met de omringende omgeving te monitoren,” stelt onderzoeker James F. Meadow. Als we in de toekomst willen uitsluiten dat bijvoorbeeld ziekenhuisbezoekers bepaalde ziekteverwekkers in of uit het ziekenhuis dragen, hoeven we deze bezoekers wellicht niet meer helemaal te onderzoeken, maar enkel te kijken wat er op hun mobiele telefoon leeft. De onderzoekers wijzen er bovendien op dat mobiele telefoons direct contact maken met een groot deel van de omgeving van de mens en nuttig kunnen zijn wanneer we willen weten in hoeverre iemand is blootgesteld aan biologische bedreigingen of ongebruikelijke bronnen van bacteriën die niet per se in het menselijk microbioom geïntegreerd worden.

Bronmateriaal

"Cell phones reflect our personal microbiome" - PeerJ (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door lusi (cc via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd