Je psychische gezondheid is cruciaal als je gezond oud wilt worden. En kaas eten helpt!

Gezond oud worden en gelukkig zijn, voor veel mensen zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste wensen in het leven. Laat het een nou ook nog eens met het ander te maken hebben: mensen met een goede psychische gezondheid worden vaker gezond oud, blijkt uit nieuw Chinees onderzoek, dat ook nog eens aantoont dat kaas eten daarbij helpt.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen mentaal welzijn en gezond ouder worden, maar het is supermoeilijk om die link vast te stellen, omdat er zoveel andere variabelen een rol spelen, zoals geld: rijkere mensen worden ouder en zijn vaak gelukkiger. Maar ook een gezonde leefstijl, je opleiding of de buurt waarin je opgroeit hebben invloed op je levensgeluk en je gezondheid.

Gelukkig oud worden
Nu is het de Chinese onderzoekers eindelijk gelukt om ook een direct verband aan te tonen tussen mentale gezondheid en ouder worden, ongeacht geld of status, schrijven ze in Nature. Ze benadrukken dat het erg belangrijk is om onze psychische gezondheid te verbeteren, zodat we bijvoorbeeld beter tegen stress kunnen, wat weer gunstig is voor ons fysieke gestel.

Hoe het precies kan dat een goede psychische gezondheid zoveel effect heeft op de fysieke gezondheid is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn signalen dat het verouderingsprocessen in het lichaam afremt en mensen minder vatbaar maakt voor ziektes.

Miljoenen Europeanen
De onderzoekers besloten daar dieper op in te gaan door naar genetische data te kijken van mensen van Europese afkomst. Ze beschikten over een dataset van 2,3 miljoen personen en ontdekten dat mensen met een beter mentaal welzijn over het algemeen gezonder oud worden: ze ervoeren meer veerkracht, rapporteerden zelf een betere gezondheid en leefden langer.

Hoe mensen aan die betere psychische gezondheid kwamen? Inkomen speelde een rol, net als opleiding en beroep, waarbij het inkomen het meeste effect had. Vervolgens analyseerden de onderzoekers nog 106 mogelijke factoren die effect kunnen hebben en daar kwamen enkele opmerkelijke resultaten uit naar voren: het welzijn van mensen verbeterde als ze minder tijd zittend doorbrachten, dus minder tv kijken, meer wandelen. Maar ze voelden zich ook beter en werden gezonder oud als ze meer kaas en fruit aten. Dat kaasplankje met een paar druiven erop is dus helemaal zo slecht nog niet.

Meer therapie
In het algemeen benadrukken de onderzoekers dat verbetering van de psychische gezondheid standaard onderdeel moet worden van het gezondheidsbeleid en verouderingsonderzoek. Eenzame ouderen, die misschien ongelukkig zijn, moeten geholpen worden om zich beter te voelen, zodat de kans groter is dat ze gezond oud worden. Dat is niet alleen véél fijner voor mensen zelf, maar scheelt ook in kosten voor de gezondheidszorg: therapie is nog altijd een stuk goedkoper dan dure medicijnen en behandelingen voor ouderdomskwalen, toch ook niet onbelangrijk op een zo vergrijsd continent als het onze.

Eenzaamheid en gezondheid
Eerder keken onderzoekers naar de bloedwaardes en fysieke kenmerken van bijna 12.000 Chinese volwassenen om iets te kunnen zeggen over gezond oud worden. Zoals verwacht was er sprake van een versnelde veroudering bij rokers en mensen, die al ziektes hadden, maar het meest opmerkelijke: mensen met een kwetsbare psychische gezondheid verouderden zeker zo snel. Het lijkt er zelfs sterk op dat eenzaamheid, depressie en verdriet de biologische leeftijd harder laten stijgen dan roken. Maar er is meer: we schreven begin dit jaar nog hoe eenzaamheid en depressie de kans op dementie kunnen vergroten. Dat concludeerden onderzoekers op basis van data van meer dan 350.000 Britten. Keer op keer adviseren wetenschappers dan ook om meer te investeren in een goede psychische gezondheid, omdat het zoveel voordelen heeft voor onze fysieke gesteldheid. Het wordt misschien tijd dat we daar eens naar gaan luisteren.

Bronmateriaal

"Mendelian randomization evidence for the causal effect of mental well-being on healthy aging" - Nature
Afbeelding bovenaan dit artikel: Mariya_m / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd